Botaniker mördades och kastades till krokodiler

Foto: Leigh Bedford CC BY 2.0
  • Torsdag 6 okt 2022 2022-10-06
E-post 50

Botanikerna Rod, 74, och Rachel Saunders, 63, var i östra Sydafrika på jakt efter sällsynta frön år 2018. Men paret överfölls av en trio som kidnappade dem, slog ihjäl dem och kastade dem till krokodilerna i en flod, rapporterar Daily Mail.

Deras förruttnade kroppar hittades av fiskare några dagar senare, men var så illa angripna av krokodiler att de inte kunde identifieras.

Först månader senare genomförde sydafrikansk polis DNA-test på de oidentifierade kroppar man hade, och matchade parets DNA med de krokodilangripna kropparna.

Läs även: Frisbeejägare lemlästades av alligator

Nu åtalas Sayefundeen Aslam Del Vecchio, 39, hans hustru Bibi Fatima Patel, 28, och Mussa Ahmad Jackson, 35, som var deras hyresgäst vid tillfället, för kidnappning, rån och mord vid en domstol i Durban. Alla tre misstänkta nekar till anklagelserna.

En fjärde misstänkt, som påkoms med paret Sanders mobiltelefoner men inte misstänks för delaktighet i kidnappningen eller mordet, har samarbetat med polisen och fått en villkorlig dom för häleriet.

Paret Sanders, som varit gifta över 30 år, var ivriga äventyrare som etablerat ett framgångsrikt företag i Kapstaden där de sålde frön de hittat på otillgängliga platser till kunder över hela världen.

I februari 2018 gav de sig iväg på en ny fröjakt, och mötte upp ett filmteam från BBC vid Drakensberg i Kwa-Zulu Natal-provinsen i östra Sydafrika.

Där intervjuades paret av programledaren Nick Bailey för ett avsnitt av programmet Gardeners World innan de började leta i bergen efter sällsynta fröer till blomman Gladioli.

En selfie som Rod publicerade på Twitter och ett foto som producenten Robin Matthews tog på paret under filmningen tros var de sista bilderna som togs på dem i livet. Därefter begav sig paret ut i vildmarken, på väg till skogsreservatet Ngoye, och hördes aldrig av igen.

De misstänkta anklagas för att ha kidnappat och rånat paret, som sedan slogs ihjäl med ett trubbigt föremål och kastades från en bro ned i en flod där de hoppades att krokodiler skulle äta upp kropparna.

Läs även: Här fångas dödliga hajattacken på film

Läs även: Föräldrapar dödade björn – bröt sig in i hem och gick till attack

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag