Busch om förtroendet inom kriminalpolitiken: ”Man litar på att vi är beredda att göra det som krävs”

Bild: Faksimil TV4
  • Torsdag 9 sep 2021 2021-09-09
E-post

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch blev hårt ansatt av Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist i TV 4 Nyhetsmorgon, som intervjuar riksdagens partiledare med anledning av att det är ett år kvar tills valet. I intervjun frågade Törnquist om Busch med trovärdighet kan driva frågor om brott och straff, med tanke på att hon själv dömts för grovt förtal.

– Jag tror att jag kan göra det och det märker vi också på respons ifrån väljare, därför att dels är det många som känner till historien för det första, säger Ebba Busch och fortsätter:

–  Men sen är det också så att många har förtroende för den politik och de lösningar vi har för att hantera det faktum att så många bostadsområden nu i praktiken har tagits över av kriminella och att så många mammor och pappor nu begränsar var de låter sina barn gå någonstans.

–  Man litar på att vi är beredda att göra det som krävs för att sätta stopp för det. Sen är jag medveten om att det faktum att jag då skrev på ett strafföreläggande, inte prövade min sak i domstol, ja, det är något som jag kommer få se i kommentarsfälten ifrån politiska motståndare men då får det vara så.

Läs även: Adaktussons kritik mot Busch: ”Finns inget annat parti som haft en partiledare som är dömd för grovt förtal”

Busch säger till TV 4 Nyhetsmorgon att KD står bakom svensk förtalslagstiftning i stort, men har öppnat för att se över delar av förtalslagstiftningen, då kvinnor som själva utsatts för övergrepp riskeras att dömas för förtal i Sverige om de pekar ut sin gärningsman.

Busch inskärper dock att det inte handlar om hennes egen situation, där hon dömts för grovt förtal av Johann Binninge som tidigare var juridiskt ombud åt Busch motpart i den uppmärksammade husaffären. Hon uppmanar också folk att skänka pengar till organisationer som motverkar pedofili.

– Det kommer vara politiska belackare som lyfter den här situationen för min del och situationen med grovt förtal.

– Låt dem göra det, men då önskar jag att varje gång någon skriver det i kommentarsfält eller lyfter det, att man också då skänker en slant till alla de organisationer som jobbar för att förebygga sexuell exploatering av barn och motverka pedofiler i Sverige.

Har du förtroende för Ebba Busch trots domen om grovt förtal?
2227 röster (se resultat)

Läs även: Busch öppnar för att förhandla med SD

Läs även: Krönikör om Buschs klänning: ”Tydligt sexualiserande”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag