Busch sågar egna elstödet efter Jan Emanuels kritik: ”Fyrkantigt EU-system”

Bild: Privat/Faksimil SVT
  • Tisdag 30 maj 2023 2023-05-30
E-post

Entreprenören och medieprofilen Jan Emanuel har i en debattartikel i Aftonbladet totalsågat regeringens elstöd, som han tycker borde gå till fattiga och behövande istället för mångmiljonärer som honom själv. Han har även överklagat sitt elstöd till Försäkringskassan.

Härmed överklagar jag mina elstöd för samtliga av mig ägda fastigheter, med hänvisning till det uppenbara i att jag inte behöver något stöd. Det är missriktat, felaktigt och feltänkt. Jag vill inte ha pengarna” skriver Jan Emanuel till Försäkringskassan.

Läs även: Fick 773 669 tillbaka i elprisstöd – då rasar Magdalena Andersson (S)

– Det är definitivt inte jag som ska ha det, utan barnfamiljerna och fattigpensionärerna, säger Jan Emanuel till TV4 Nyheterna och fortsätter:

– Jag har gjort ett formellt överklagande för att jag vill att det ska leda någonstans, inte för att jag tänker att ”oj, oj, oj, vad ska jag göra med stålarna”. Jag vill nå fram till en förändring hos myndigheter och politiker för att man inte ska göra såhär igen.

Energiminister Ebba Busch (KD) håller med Jan Emanuel om kritiken mot stödet, men säger till TV 4 Nyheterna att EU-regler hindrar regeringen från att utforma stödet på ett annat sätt.

– Här utgår vi från ett fyrkantigt EU-system, där vi inte kan göra den typen av skillnader. Jan Emanuel behöver inte en enda krona till men den här barnfamiljen skulle behöva ha mer och det bygger ju på att ju mer man har betalat in i systemet, desto mer har man rätt att få tillbaka. Och det är därför jag säger att det här, det är inte ett värdigt system. Ett välfärdssystem ska inte hålla på med elstöd, säger Busch till kanalen.

Enligt Busch är det grundläggande problemet att Sverige inte producerar tillräckligt med el.

– Ett välfärdsland som Sverige ska se till att ha nog med egen kraftproduktion för att hålla nere priserna, se till att de är stabila och se till att det finns där det behövs, när det behövs. Nu har vi tyvärr effektbrist i flera delar ut av landet och det här måste vi komma ur, säger hon.

Läs även: Jonna Simas attack på mottagare av elprisstöd: ”Roffat åt sig på falska grunder”

Läs även: Så trollade Chang Twitter – påstod att han fått 773 669 kronor i elstöd

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag