Fick 773 669 tillbaka i elprisstöd – då rasar Magdalena Andersson (S)

Bild: Nyheter Idag/Pixabay
  • Lördag 11 mar 2023 2023-03-11
E-post 0

En person i södra Sverige fick  773 669 kronor tillbaka i hemligstämplat elprisstöd, rapporterade Ekot i Sveriges Radio på fredagen. Det fick flera socialdemokrater att se rött.

Det är fullständigt hårresande att en person ska få så mycket i elstöd, samtidigt som statsministern säger att svenska folket i vanliga hushåll ska bita ihop, sade S ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg till Ekot.

På Twitter fick Joel Stade, Ordförande för Sköndals S-förening, förtroendevald i Svenska kyrkan och medlem i tidskriften Tidens redaktionsråd, på fredagen stor spridning för en tweet där han skrev att ”Statsministern säger ’ni får bita ihop’ till vissa medborgare. Andra får 773 669 kronor i hemligstämplade bidrag.”

Läs även: Krönika: Därför accepterar alla regeringens elprislögn

Det så kallade elprisstödet är emellertid en återbetalning av de orimligt höga så kallade flaskhalsavgifter som uppstått i elkrisens Sverige. Meningen med flaskhalsavgifterna är att de ska användas för att bygga bort skillnader i elpris mellan landet, men under elkrisen har intäkterna från avgifterna blivit för höga för att använda som tänkt.

Därför beslutade den socialdemokratiska regeringen om att intäkterna skulle betalas tillbaka till elkunderna och gav Svenska kraftnät, som tar in avgifterna, i uppgift att utforma en återbetalning till privatkunder och företag i södra Sverige.

När återbetalningens utformning var klar hade emellertid Sverige bytt regering, och en blågul regering fick besluta om återbetalning till kunderna enligt den modell Svenska kraftnät presenterat.

Då återbetalningen sker i proportion till elförbrukning, är det flera debattörer som konstaterar att den okände mottagaren av rekordstödet knappast är en privatperson, utan mer sannolikt exempelvis en lantbrukare som driver sitt företag som enskild firma.

”Det här är väl precis varför stödet anonymiserades, för att stackars jordbrukare som typ vill hålla djuren varma inte ska behöva ställas inför en tribunal av ilskna socialdemokrater” skriver högerprofilen Teodor Koistinen när han länkar till Stades inlägg.

Debattören Per Ola Olsson, känd som ”Snyggbonde” på Twitter, skriver att ”det är sådana här svinerier som visar varför sekretessen behövdes”.

Det hindrar inte tidigare statsminister Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, att ge sig in i debatten.

”Regeringens elstöd är orättvist, hemligstämplat och hanteringen är ett haveri. Nu visar det sig att en enskild person har fått över 770 000 kronor i elstöd. Det motsvarar 6 års matbudget för en familj med två barn”

Trots att återbetalningen av flaskhalsavgifter inte har någonting med skatteintäkter och den övriga statsbudgeten att göra skriver Andersson vidare att ”samtidigt köar allt fler utanför hjälporganisationer och barn rapporteras äta mer mat i skolan. Det är inte rimligt. Och det är definitivt inte rättvist. Hur kan regeringen inte ha satt ett tak på elstödet?”

Magdalena Anderssons inlägg får emellertid kritik.

Läs även: Magdalena Andersson hävdar att hon ger bort elprisstöd – hyllas av DN:s ledarskribent

Läs även: Här är Socialdemokraternas glömda vallöfte om halverade elpriser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag