Jonna Simas attack på mottagare av elprisstöd: ”Roffat åt sig på falska grunder”

Bild: Bengt Oberger/CC BY-SA 4.0/Pixabay
  • Måndag 13 mar 2023 2023-03-13
E-post 0

Att elkonsumenter får tillbaka oskäliga övervinster från Svenska kraftnät får den svenska vänstern att gå i taket. Men Aftonbladets Jonna Sima går steget längre och anklagar de som fått tillbaka mycket pengar för att ha ”roffat åt sig elstöd på falska grunder”. Det är oklart hur Sima menar att mottagare har kunnat fuska med elprisstödet, då det baseras på de elräkningar man tidigare tvingats betala.

Elprisstödet är en återbetalning av de stora flaskhalsavgifter som Svenska kraftnät tagit ut när skillnaderna i elpris mellan elprisområden varit stora under den pågående elkrisen.

Stödet, som beställdes av den tidigare socialdemokratiska regeringen men har levererats under den nuvarande borgerliga regeringen, har betalats ut automatiskt till elkunder i mellersta och södra Sverige utefter deras elförbrukning.

En av mottagarna har fått 773 669 tillbaka i elprisstöd – vilket fått vänstern att rasa. Tidigare statsminister Magdalena Andersson skriver i ett inlägg på Twitter att det utbetalda till personen elprisstödet ”motsvarar  6 års matbudget för en familj med två barn” och jämför det med uppgifter om att allt fler ska köa ”utanför hjälporganisationer och barn rapporteras äta mer mat i skolan”.

Detta trots att elprisstödet – till skillnad från Magdalena Anderssons egen fallskärm på 112 500 kronor extra i månaden – inte belastar skattebetalarna utan alltså är en återbetalning från Svenska kraftnät av pengar som elkonsumenterna redan har betalat in.

Läs även: Fick 773 669 tillbaka i elprisstöd – då rasar Magdalena Andersson (S)

Läs även: Magdalenas sköna bonus – 112 500 extra i månaden

Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima går emellertid steget längre än den tidigare statsministern. I en ledartext i Aftonbladet anklagar Sima den okända mottagaren av elprisstödet åt att ägna sig åt ”elfusk” – och hävdar att personen hör till regeringens ”egna kompisar”. Detta trots att det är okänt vem personen är och varför personens elförbrukning varit så hög under perioden.

Sima går även än en gång till attack mot energiminister Ebba Busch, som i rubriken anklagas för att ha ”hjälpt elfuskarna att sko sig”.

Läs även: Jonna Sima om kampanjen mot Busch: ”Genererar mycket klick för att hon är den hon är och ser ut som hon gör”

Flera Twitteranvändare påpekar att det sannolikt handlar om en person som har enskild firma och exempelvis driver jordbruk, vilket skulle förklara den höga elkonsumtionen.

Även Jonna Sima inser att personen med det rekordhöga elprisstödet sannolikt är en företagare. Ändå anklagar hon personen för att ha ”roffat åt sig elstöd på falska grunder”.

Om det skett genom att förfalska elkonsumtionen och hur personen lyckats slippa undan att betala de elräkningar som denne nu fått stöd för förklarar inte Jonna Sima.

Läs även: Magdalena Andersson hävdar att hon ger bort elprisstöd – hyllas av DN:s ledarskribent

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag