Skyttedal har lovat Busch att inte röka på

Bild: European People's Party/Nyheter Idag
  • Tisdag 21 mar 2023 2023-03-21
E-post 0

Kristdemokraternas Europaparlamentariker Sara Skyttedal har lovat partiledare Ebba Busch att inte röka cannabis så länge hon är partiets ledamot. Det säger Busch till reportrar i riksdagen på tisdagen. 

Kristdemokraternas Europaparlamentariker Sara Skyttedal har tidigare berättat att hon vid flera tillfällen under sin mandatperiod rökt cannabis i länder som har annan lagstiftning på området än Sverige.

– Jag har haft mina personliga skäl till varför det har hänt vid ett antal tillfällen. Jag har också en stor förståelse för att väljare reagerar, även om jag har gjort det i länder där det har funnits en annan legal situation än vad det gör i Sverige, sade Skyttedal till ”30 Minuter” på SVT.

Läs även: Skyttedal (KD): Därför bör cannabis legaliseras

Nu har Skyttedal lovat sin partiledare Ebba Busch att det är slutrökt så länge hon sitter som partiets EU-parlamentariker, och om hon bryter mot löftet är hennes förtroende hos partiet förbrukat. Det säger Busch till till riksdagsjournalisterna på tisdagen.

– Man kan inte företräda partiet och bruka narkotika, oavsett om det är lagligt i landet eller inte, säger Busch enligt Aftonbladet.

Skyttedal har även gjort utspel om att avkriminalisera narkotikabruk, i en debattartikel i Dagens Nyheter i december förra året, samt när hon medverkade i ”30 Minuter”. Hennes utspel som gick emot partilinjen får nu kritik av Busch.

– Sara Skyttedal gjorde det på ett ovarsamt sätt. Många har tappat förtroendet för henne, säger Busch.

Enligt uppgifter till Aftonbladet och Expressen ska ett bråk mellan Sara Skyttedal och partisekreterare Johan Ingerö om hennes utspel ha lett till den polisanmälan från Skyttedal som ledde till Ingerös avgång. Ingerö ska på uppdrag av partiledningen ha försökt stoppa Skyttedal från att delta i ”30 Minuter” och prata om avkriminalisering av narkotikabruk.

På tisdagen säger Ebba Busch att hon redan hade tappat förtroendet för Ingerö som partisekreterare när Skyttedals polisanmälan ställde det hela på sin spets.

– Det har inte fungerat. Det är tungt att dra en sådan slutsats. Tanken var att det här skulle vara långsiktigt till valet 2026 men det har inte fungerat, säger Ebba Busch enligt Dagens Nyheter.

Läs även: Skyttedal (KD) polisanmäler Ingerö

Läs även: Polisen lägger ned anmälan mot Ingerö

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag