C-rebellen Lindahl: Jag har fortfarande inte förtroende för Löfven

Bild: Riksdagen/Centerpartiet/CC BY 2.0
  • Fredag 25 jun 2021 2021-06-25
E-post 908

Efter Liberalernas avhopp har de rödgröna partierna S, MP, C och V bara 175 mandat. Nu förklarar C-rebellen Helena Lindahl, som röstade mot Stefan Löfven 2019, att hon fortfarande inte har förtroende för Löfven, vilket skulle kunna fälla avgörandet om hon röstar mot Löfven ifall han föreslås som statsminister igen.

Centerpartiets Helena Lindahl, som röstade mot Stefan Löfven i januari 2019, förklarar i ett inlägg på Facebook att hon fortfarande inte har förtroende för Stefan Löfven.

Läs även: C-kritik mot Lööf: Går med på Vänsterpartiets krav

”I dag ser jag inte att den senaste mandatperioden har gett mig skäl att ompröva min uppfattning runt samarbetet med Stefan Löfven. Han har fått sin chans och utfallet har inte varit bra” skriver Lindahl och fortsätter:

”Exempelvis har det varit ett glasklart krav från Centerpartiet att skogsägares äganderätt ska stärkas och att staten inte fullt så enkelt ska kunna klampa runt och ta för sig av enskildas skogsägande. Ibland dessutom utan ersättning. Trots det har Miljöpartiet på ett närmast regelmässigt sätt drivit på för saker som går i motsatt riktning.”

Lindahl valde emellertid inte att rösta mot Stefan Löfven i måndagens misstroendeomröstning, och skriver i inlägget att det berodde på att det fanns ”ett stort egenintresse i att skydda de sakpolitiska framgångarna i 73-punktsprogrammet som många medlemmar och politiker på olika nivåer arbetat hårt med”.

”Alla ledamöter av Sveriges riksdag är tillsatta på personliga mandat. Men vi utgår självklart från att alla ledamöter följer de beslut vår riksdagsgrupp kommer fram till, när det gäller vilket som är det bästa sättet att få igenom en stark liberal politik och i en så avgörande fråga som statsministeromröstningen” skriver  Centerpartiets förste vice partiordförande, Anders W Jonsson, i en kommentar till SVT.

Efter att Liberalerna förklarat att de inte vill förhandla fram ett nytt januariavtal med den rödgröna regeringen har S, C, MP och V bara 175 mandat, vilket räcker precis till en majoritet i fall Löfven skulle föreslås i en talmansrunda. Det innebär att Lindahls röst skulle kunna fälla avgörandet.

Nyheter Idag har sökt Helena Lindahl för en kommentar.

Läs även: Centerpartiet släpper krav på marknadshyror – vill ha nya JÖK-förhandlingar

Läs även: Regeringen föll – 181 röstade bifall till misstroende

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag