C tappade mest i år – Demirok sänke för partiet

Bild: News Oresund/CC BY 2.0
  • Torsdag 28 dec 2023 2023-12-28
E-post 0

Centerpartiets väjarstöd sjönk under året från 5,8 till 4,3 procent, vilket gör dem till det parti som tappat mest i opinionen under 2023 enligt Omnipoll, som är sajten Omnis och Demoskops sammanvägning av alla opinionsmätningar.

– Det är ganska dramatiskt. Det är tio år sedan de systematiskt hade så här låga siffror, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop och docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Omni.

Ett av partiets problem är att de saknar en tydlig profilfråga menar Martinsson, som säger att borgerliga väljare som inte gillar SD är en ”krympande nisch”.

–  Det var en bättre position när fler höll med. Under 2024 måste Demirok hitta tillbaka till något nytt sakpolitiskt som C kan förknippas tydligare med.

Ett annat problem är partiledaren Muharrem Demirok själv, som ”ännu inte lyckats bli en tillgång för Centerpartiet” enligt Martinsson.

I flera förtroendemätningar under året har Demirok hamnat på jumboplats bland partiledarna, med ett förtroende på ett fåtal procent.

Läs även: Ny smäll för Demirok bara 3 procents förtroende i Novus

Läs även: Demirok rasar mot Åkesson: ”Vem är du att ifrågasätta min svenskhet”

Läs även: Ekonomisk kris för Centerpartiet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag