Coronarestriktioner lättas – regeringen utreder vaccinkrav

Till höger: Lena Hallengren (S). Foto: Pixabay / Wikimedia commons (politik.in2pic)
  • Onsdag 8 sep 2021 2021-09-08
E-post

Den 29 september lyfter regeringen flertalet kvarvarande pandemirestriktioner. Bland annat försvinner deltagartaken för allmänna och privata sammankomster och de kvarvarande restriktionerna för restauranger. Samtidigt utreder regeringen möjligheten att kräva vaccinationsbevis för evenemang med mer än 15 000 deltagare.

Under en digital pressträff på tisdag eftermiddag meddelar socialminister Lena Hallengren (S) att avvecklingen av pandemirestriktionerna går i in i steg 4 den 29 september. Det är det näst sista steget enligt den plan som regeringen presenterade i maj.

– Folkhälsomyndigheten gör nu bedömningen att fler restriktioner kan lyftas den 29 september i enlighet med steg 4 av regeringens plan, säger socialminister Lena Hallengren (S) under pressträffen.

LÄS ÄVEN: Hallengren (S): Restriktioner kan bli kvar i ”nytt normalläge”

Hallengren säger att deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, för privata sammankomster och de kvarvarande restriktioner som finns på serveringsställen kommer tas bort. Även Folkhälsomyndighetens råd om att jobba hemifrån försvinner för de som inte uppvisar symptom.

Utreder vaccinationskrav

Regeringen har berett möjligheten till att införa krav på EU:s digitala vaccinationsbevis vid större sammankomster, men enligt Hallengren finns inga planer på att implementera systemet i praktiken.

– Jag vill verkligen understryka att tanken är inte att de ska behöva användas, utan det har beretts för att vi vill ha en beredskap och nu remitterar vi detta, säger Hallengren.

Kravet på vaccinationsbevis skulle då kunna gälla evenemang med över 15 000 deltagare.

LÄS ÄVEN: Ygeman (S) vill ha vaccinationsintyg för konserter

Enligt Hallengren har lättnaderna möjliggjorts av den ökade vaccineringsgraden.

– I dagsläget är det över åttio procent av alla vuxna i Sverige som har fått minst en dos och mer än sjuttio procent som fått två doser. Vårt samhälle är i ett nytt och bättre läge, säger Hallengren, som även understryker vikten av fortsatt vaccinering.

– Det är framför allt ovaccinerade personer som blir allvarligt sjuka och som läggs in på sjukhus. Det leder till ett högre tryck i vården på vissa stället. Därför måste det regionala lokala arbetet fortsätta för att nå alla grupper så att vaccinationstäckningen blir hög och jämlik i hela landet. Vaccin är vägen ut ur den här pandemin, säger hon.

LÄS ÄVEN: Iransk ayatolla varnar för vaccinerade: ”De har blivit homosexuella”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag