Damberg (S): Ovanligt att oskyldiga skjuts ”om man tittar på hur många människor vi är i Sverige”

Mikael Damberg (S). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 5 aug 2021 2021-08-05
E-post

Det är fortfarande väldigt ovanligt att oskyldiga skjuts med tanke på hur många människor som bor i Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg i Studio Ett på Sveriges Radio på onsdagen. Damberg gästade Studio Ett för att diskutera gängvåldet med anledning av den senaste skjutningen i Kristianstad, där tre personer skadades.

Programledaren hänvisade till en tidigare gäst, polisen Anders Olsen, som sade att helt oskyldiga riskerar att skadas och bad om Dambergs kommentar till ”att det blivit farligt att vistas på svenska gator och torg”.

– Nämen det är fortfarande, tack och lov, väldigt ovanligt att människor hamnar i skottgluggen-

– Men är det det? Vi har ju haft flera den senaste tiden, avbryter programledaren.

– Ja, men om man tittar på hur många människor vi är i Sverige så är det fortfarande väldigt ovanligt att man drabbas av det, svarar då Damberg och fortsätter:

– Men det är ju mer förekomster i de här särskilt utsatta områdena där gängkriminaliteten har fått bita sig fast, där det sker öppen narkotikaförsäljning och där det sker en kamp om narkotikamarknaden framförallt. Och där är det farligare och det är därför vi gör de här kraftansträngningarna nu.

– Men jag delar bilden att enda sättet att minska risken för att allmänheten drabbas, det är att få ned antalet skjutningar, så att man lägger hårt tryck på de här kriminella gängen.

– Det verkar ju hoppingivande ändå att det finns flera gripna här, hoppas att det leder hela vägen i mål och att människor kan dömas för de här grova brotten, att liksom terrorisera allmänheten och minska tryggheten för vanligt folk i städer runt om i Sverige.

Läs även: Tre personer allvarligt skadade efter skjutning i Kristianstad

Läs även: Två små barn skjutna – nio gripna

Läs även: Uppgifter: Män öppnade eld mot bil med spädbarn i

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag