De tiggande knarklangarna

De dömda. Bilder ur förundersökningen.
  • Måndag 29 jul 2019 2019-07-29
E-post 3127

GÖTEBORG När stadens småmissbrukare, många av dem inskrivna på behandling med metadon eller subutex, hade svårt att slappna av var det bara att gå ned på torget och prata med tiggarna om man ville ha ett par kartor benzo för hundringen styck. Idag dömdes sex av tiggarna till kortare fängelsestraff för försäljningen.

I början av våren fick Göteborgspolisen tips om att de rumänska tiggarkvinnorna på Drottningtorget sålde narkotika, och gatulangningsgruppen startade därför en spaningsinsats. Under åtta arbetspass under perioden 2 april till 29 maj videodokumenterades 38 fall av mistänkt narkotikaföräljning, varav 35 senare skulle ingå i åtalet mot sex av kvinnorna.

Läs även: Hej, hej – här är König Jerlmyrs (M) 22-miljonerssatsning för utländska tiggare

Gatulangningsgruppen kunde konstatera att narkotikaförsäljning skedde ”mer eller mindre helt öppet” på torget mellan kl 10 och 20, och flera av köparna berättar i förhör att försäljningen pågått på detta sätt i minst ett år. Det vanliga tillvägagångssättet är att köparen går fram till någon av tiggarna och säger vad han eller hon vill ha, som Alprazolam, varpå några av tiggarna går iväg till en plats i närheten, exempelvis bakom de offentliga toaletterna, där narkotikan är gömd och hämtar beställningen.

Läs även: SVT-reporter testar tiggeri – blir bortkörd av andra tiggare

Köpen har handlat om små mängder, 1–2 kartor av narkotikaklassade läkemedel som Xanor och Alprazolam och andra benzodiazepiner. Ett flertal av de påkomna köparna uppger i förhör att man kan gå fram till vem som helst av dem som sitter och tigger på torget och fråga efter det läkemedel man vill ha.

Läs även: Sju döms för människohandel med tiggare

I förhör nekade alla kvinnor till anklagelserna tills de informerats av sina advokater att de inte riskerade några längre straff, varpå de i stor utsträckning erkände sina gärningar. Ingen ville dock tala om annat än vad de själva gjort, och ingen kunde ge någon närmare förklaring till varifrån drogerna kom. Enligt en av de åtalade, en kvinna som framstår som något av en ledare och som hade drygt 17 000 kronor under kjolen då hon greps, handlar det om medicin som är receptfri i Rumänien, men detta stämmer inte.

Läs även: Hej, hej, student: Tiggarligor klättrade upp på studentflak och ”tog hand” om studenternas pantflaskor

Alla sex kvinnor döms till fängelsestraff för narkotikabrott av normalgraden. Tre av kvinnorna, som gjort sig skyldiga till 10–12 fall av narkotikabrott döms till fem månaders fängelse, medan de tre övriga, som vardera gjort sig skyldiga till 3–8 fall av narkotikabrott döms till fängelse i 1–4 månader. Åklagaren hade yrkat på utvisning för samtliga, men tingsrätten avslog detta med motiveringen att de brottsliga gärningarna inte varit tillräckligt grova för att de som medborgare i ett annat EU-land skall kunna utvisas.

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag