Dömdes för sju rån på en och halv timme – skrevs ned i ålder och undgick fängelsestraff

Bilder ur förundersökningen.
  • Onsdag 17 jul 2019 2019-07-17
E-post 7492

LUND De senaste åren har Lund plågats av ett stort antal personrån, och för en vecka sedan dömdes en yngling för ett antal av dessa. På bara en och halv timme lyckades han och hans minderårige kamrat göra sig skyldiga till sju rån och rånförsök, huvudsakligen i den centralt belägna Stadsparken.

Idag dömdes en eritreansk yngling för mordet på en 15-årig skolkamrat i Märsta, och resultatet av en rättsmedicinsk åldersbestämning spelade stor roll för påföljden eftersom gärningsmannens ålder skrevs upp. Förra veckan föll en dom vid Lunds tingsrätt där åldersbestämning också var avgörande för straffet, men den här gången skrevs åldern ned istället.

Lär mer: ”16-åring” döms för mord på skolkamrat – sju års fängelse och utvisning

Den 18 mars i år befann sig två somaliska ynglingar i Lund, där de tagit sig från det HVB-hem de bodde på i Harlösa. Enligt en av dem behövde de pengar för att kunna ta en taxi tillbaka, så de gick runt och letade offer att råna med hjälp av en kolsyrepistol de hade med sig. På en och en halv timme, mellan halv sju och åtta på kvällen begick de tre fullbordade rån och fyra försök till rån. Att flera av rånen misslyckades berodde på att offren inte hade några kontanter eller annat värdefullt, och rånarna, som av flera av de utsatta beskrivs som amatörmässiga, valde att backa.

Den ena av gärningsmännen hade vid detta tillfälle några dagar kvar till sin femtonårsdag varför han inte åtalades för rånen, men han dömdes i tingsrätten till ungdomsvård för en misshandel och ett fall av olaga hot – då han hotade med att bränna ned HVB-hemmet när han inte fick titta på tv.

Läs även: Forskarens lösning på bilbränderna: Praktikplats och gratis busskort till alla

Den andra gärningsmannen var på papperet 19 år gammal då brotten begicks, men enligt hans familj är han född i april 2003, vilket i så fall innebär att han bara var 15 år gammal vid tillfället. Familjen har tidigare försökt få födelsedatumet korrigerat men inte fått gehör för detta hos Skatteverket. En rättsmedicinsk åldersbestämning talade också för att han var under 18 men kunde inte säga hur mycket yngre han var.

Läs även: Ungdomar torterade man i en veckas tid – för nöjes skull

Att han är registrerad som född år 2000 beror på att detta födelsedatum stod på det pass som visades upp då familjen, bestående av hans mor, styvfar och fem syskon, sökte asyl vid ambassaden i Kenya. Enligt familjen hade styvfadern blandat ihop hans och en systers födelsedatum, men då systern skall ha stannat i Somalia är detta inget som kunnat kontrolleras.

Han dömdes för fyra rån, fyra rånförsök och skadegörelse till sluten ungdomsvård i ett år. För en vuxen person hade straffet enligt tingsrättens bedömning landat på sex års fängelse.

Läs även: De döms för rånvågen i Lund – ”Jag trodde att de, ja, nu hugger de mig liksom”

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag