Efter Qvibergs intervju i Nyheter Idag: TV4 bryter med Metro

Foto: Nyheter Idag & Faksimil TV4:s medieblogg
  • Måndag 15 maj 2017 2017-05-15
E-post 469

STOCKHOLM Nu avbryter TV4 sitt samarbete med Metro på grund av Metro-ägaren Mats Qvibergs intervju med Nyheter Idag.

Att Metro-ägaren Mats Qvibergs ställde upp på en intervju i Nyheter Idag ger fortfarande efterskalv i media-Sverige.

Under måndagsmorgonen meddelar Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, att det pågående samarbetet mellan Metro och tv-kanalen kommer att avbrytas.

Under tre månaders tid har Viralgranskaren på Metro medverkat i TV4:s nyhetsmorgon. Det officiella syftet bakom samarbetet har varit att motverka spridandet av falska nyheter och desinformation. Det berättar Dagens Nyheter.

”Andelen propaganda och desinformation har ökat kraftigt de senaste åren, och betydelsen av källkritik växer parallellt”, skriver Viveka Hansson på TV4:s medieblogg.

I intervjun med Nyheter Idag bemötte Qviberg kritik som riktats mot Metro på grund av en artikel som Viralgranskaren låg bakom. Artikeln bar rubriken ”Nej, tiggarna styrs inte av kriminella ligor” och publicerades den 28 augusti 2014.

Artikeln fick motta kraftig kritik, bland annat av Uppdrag Gransknings reporter Ola Sandstig.

– Det där är en typisk stalinist som vi borde bli av med, som skriver en sådan artikel mot bättre vetande, svarade Qviberg på kritiken.

LÄS OCKSÅ: Qviberg om journalisten som skrev Metros tiggarartikel: ”En typisk stalinist som vi borde bli av med”

TV4 motiverar beslutet att bryta samarbetet genom att hänvisa till farhågor om redaktionens oberoende.

”De senaste dagarnas uppmärksammade uttalanden av Metros ägare kring medarbetare ’man borde bli av med’, väcker dock farhågor kring redaktionens möjligheter att framöver jobba helt självständigt”, fortsätter Viveka Hansson på TV4 sitt bloggande.

”Vi har från TV4 uppskattat Viralgranskarens medverkan, och har ingen kritik att rikta mot redaktionen. Tvärtom”, fortsätter hon.

Programdirektören skriver att de nu kommer pröva andra sätt för att lyfta frågorna kring källkritik, därmed avbryter de det samarbete med Metros Viralgranskaren som var tänkt att pågå fram till valet 2018.

LÄS ÄVEN: Efter intervjun i Nyheter Idag: Miljöpartiet vill häva Metros avtal med SL

LÄS ÄVEN: Viktor Banke hoppar av Metro efter Qvibergs intervju i Nyheter Idag

+PLUS: Lyssna på hela den omtalade intervjun med Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag