Efter Sjöstedt – ”SD = rasister”-Dinamarca spås ta över V

Foto: Anders Henrikson (CC BY 2.0)
  • Torsdag 16 jan 2020 2020-01-16
E-post 1833

SVERIGE Förra riksdagspolitikern Rossana Dinamarca uppges vara en lågoddsare för att ta över partiledarposten i Vänsterpartiet när Jonas Sjöstedt snart avgår. Dinamarca har bland annat skapat rubriker för sina hårda utfall mot Sverigedemokraterna.

På onsdagen meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som partiledare vid partiets kongress i maj. På Facebook skriver han att åtta år är en lagom tid att vara ordförande och att han ser fram emot att tillbringa mer tid med familjen som bor i Vietnam, dit han nu tänker flytta.

Direkt inleddes spekulationerna om vem som kommer att ta över på partiledarposten. Statsvetarna Jenny Madestam och Marja Lemne tror att Rossana Dinamarca är den som har bäst chans. Det säger de till Svenska Dagbladet.

– Hon har varit ute i debatten och kritiserat ledarskapet, vilket visar på att hon är intresserad. Hon menade att partiledningen varit för mjäkig, säger Madestam.

Rossana Dinamarca hoppade av riksdagspolitiken efter valet 2018. Hon har skapat rubriker bland annat genom att bära en t-shirt med trycket ”SD = RASISTER” till riksdagen i september 2014. Senare samma år röt hon till mot andre vice talmannen Björn Söder (SD) med orden ”du är inte min talman”.

 

På SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsons lista över tänkbara efterträdare kommer även Linda Westerlund Snecker, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson. I april klev hon upp i riksdagens talarstol och hävdade att kvinnor utgår från att alla män är våldtäktsmän.

– För vi kan inte se på dig om du är en våldtäktsman eller inte, och därför förutsätter vi att alla män är våldtäktsmän. Det är den brutala sanningen. Det är så ett strukturellt problem ser ut. Det är därför som män måste ta sitt kollektiva ansvar. Alla män, sade hon.

En annan toppkandidat enligt Mats Knutson är riksdagsledamoten Ali Esbati, som tidigare har pekat ut Göteborgs-Postens dåvarande ledarskribent Alice Teodorescu som en av flera ”högerextrema hetsanförare”.

Under Almedalsveckan 2018 klagade Esbati på förekomsten av ”många män med nazisiskt utseende i Visby”, ett uttalande han inte ville förklara när Nyheter Idag ringde upp.

Vem tar över efter Sjöstedt?
1645 röster (se resultat)
Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag