El-Haj: ”Man får inte döda civila även om de är judar”

Bild: Faksimil Youtube
  • Torsdag 25 jan 2024 2024-01-25
E-post 0

På onsdag kväll bröt den kontroversiella riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) den mediala tystnaden om sitt deltagande på en Hamaskopplad konferens våren 2022.

– Om en person av 20 000 deltagare har vissa kopplingar till Hamas så står inte hela palestinska folket och alla palestinier i Malmö och Europa för det, säger han i SVT:s ”Aktuellt”.

Att El-Haj deltog på konferensen trots att partiet avrådde hävdar han berodde på ”en misstänksamhet kring palestinier”.

– Det finns en misstänksamhet kring palestinier när de träffas, när de demonstrerar. Och jag trodde att det här handlade om att misstänkliggöra oss igen, säger El-Haj, som även låter sig intervjuas av Dagens Nyheter.

Enligt DN:s reporter Niklas Orrenius kräver El-Haj att få frågorna på mejl i förväg, för att sedan besvara färdigformulerade svar från en surfplatta. ”Sedan får vi ställa följdfrågor, där han svarar friare. I slutändan blir det mest svaren på följdfrågorna som vi väljer att citera” skriver Orrenius.

I DN-intervjun kommenterar El-Haj bland annat den ökända bild från konferensen där han kramar om arrangören Amin Abu Rashid, som kort efter konferensen greps i Nederländerna, och nu är häktad som misstänkt för att ha samlat in pengar till terrorgruppen Hamas.

– Jag känner mig lurad av honom. Han borde ha informerat mig mer. Före konferensen frågade jag bland annat om finansieringen. Jag sa: ”Jag hoppas att det du sa till mig stämmer, för annars sänker du mig och du sänker mitt parti”, säger El-Haj.

I intervjun kommenterar El-Haj även partiledaren Magdalena Anderssons felsägning i en riksdagsdebatt, där hon kallade sin riksdagsledamot ”Jamal Hamas”.

– Det är lätt att säga fel. Jag gör det själv ibland. Det bevisar bara att hon var upprörd, säger El-Haj.

Som för att understryka poängen kommer El-Haj lite senare i intervjun med en egen felsägning.

– Jag var tydlig redan då, för 20 år sedan: Man får inte döda civila även om de är judar, säger El-Haj

DN: Vad menar du med ”även om de är judar”?

– Jag uttryckte mig fel. Man ska inte döda civila, punkt. Oavsett om de är palestinier, judar eller israeler.

Läs även: ”Anklagar du Jamal Hamas för att vara en terrorromantiker?”

Läs även: El-Haj var med och planerade Hamas-kopplad konferens

Läs även: Inget åtal mot Kärrholm för förtal av El-Haj

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag