Elpriset skjuter i höjden – rekordhögt i södra Sverige

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 16 sep 2021 2021-09-16
E-post

SVERIGE Elpriset har aldrig tidigare varit så högt som det just nu är i södra Sverige, rapporterar P4 Östergötland. Enligt radiokanalen slås nya rekord för varje dag som går. Under onsdagen nåddes ett nytt prisrekord på 163 öre/kWh. Detta trots att det bara är september.

Enligt Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elbolaget Bixia i Linköping, finns det olika anledningar till varför elpriset skjutit i höjden.

– Framför allt så är det för att vi haft en väldigt torr sommar. Det har inte kommit så mycket nederbörd och det blir stora underskott i vattenmagasinen, säger han till P4 Östergötland.

En annan anledning är enligt honom de höga bränslepriser som tillkommit i Europa och i synnerhet i Tyskland och Baltikum.

Läs även: Elpriset tokrusar efter stängningen av Ringhals

Enligt TT är det framför allt elområde 4 (södra Götaland) som drabbats av de skyhöga priserna. Men även elområde 3 (Mälardalen nedåt, däribland Stockholm) närmar sig rekordhöjder.

Johan Sigvardsson uppger att vintern kan bli en riktig prischock.

– Det kan bli väldigt, väldigt dyrt, säger han till TT.

Läs även: Nu skenar elpriserna – mindre konkurrens när kärnkraften avvecklas

Läs även: Skyhöga elpriser under sommaren: ”Vet flera företag som valt att flytta från Sverige”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag