Elpriset tokrusar – expert tror att ”vinterns pris-peak är nådd”

Bild: Nixdorf/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 11 feb 2021 2021-02-11
E-post 116

Nu rusar elpriset i södra Sverige. På torsdag morgon är priset på el det dubbla i de södra delarna av landet jämfört med de norra. I Luleå och Sundsvall betalar elkunderna 49,75 öre per kilowattimme, medan elkunder i Stockholm och Malmö betalar 99,31.

Enligt Dagens Industri är priserna därmed de högsta sedan vintern 2011/12, och skälet är vintervädret som gör att svenskarna använder mer el.

– Uppgången och den höga prisnivån beror på en oerhört hög elanvändning. Nu tror jag att vinterns pris-peak är nådd,  säger Christian Holtz, elmarknadsexpert på konsultföretaget Sweco, till Dagens Industri.

Redan i december varnade elmarknadsexperten Thomas Tangerås för att elen skulle bli dyrare på grund av stängningen av Ringhals – även på längre sikt.

– På lite längre sikt, om inte får in mer produktionskapacitet, så är det oundvikligt att elen kommer bli ganska mycket dyrare än vad den är idag, sade Tangerås till Nyheter Idag.

Läs även: Elmarknadsexpert: Räkna med dyrare el efter stängningen av Ringhals 1

Läs även: Elpriset tokrusar efter stängningen av Ringhals

Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt påpekade nyligen i SVT:s Aktuellt att Sverige ”på årsbasis” producerar ett överskott av el som exporteras.

– På årsbasis är vi enorma exportörer av el. Sen funkar det så att om vi ska vara sammankopplade med vår omvärld så kommer vi några enstaka timmar per år behöva importera, sade Tovatt i SVT:s Aktuellt.

Sverigedemokraterna har å sin sida begärt en riksdagsdebatt om Sveriges långsiktiga elförsörjning. ”Vi är just nu beroende av import från grannländer när kylan tilltar och vinden inte blåser. Grannländer som Danmark, Tyskland, Polen och Litauen – alla länder där kolkraft utgör en stor del av energimixen”, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

– Senaste tidens utveckling med instabilitet, skyhöga elpriser och minskad produktion i industrier är ofta kännetecken för mindre utvecklade länder, vilket är en oacceptabel utveckling i Sverige, säger Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraternas vice gruppledare, i ett uttalande och fortsätter:

– Regeringens väderberoende symbolpolitik är dålig för miljön såväl som svenska hushåll och näringsliv. Sverige behöver mer kärnkraft för att klara framtidens elektrifiering och energibehov, inte mindre.

Trots det höga elpriset exporterade Sverige 4 megawatt el på torsdag morgon enligt Svenska Kraftnät.

Läs även: SD: ”Sverige behöver mer kärnkraft”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag