”En romsk specialitet” i rätten

  • Onsdag 15 mar 2023 2023-03-15
E-post 0

VARBERG Att romer är kraftigt överrepresenterade vid brott mot äldre må vara sant, men att kalla det för ”en romsk specialitet” är enligt Varberg tingsrätt att gå över gränsen. Rätten bedömer att kommentaren utgör hets mot folkgrupp och att den är nedsättande mot hela gruppen romer.
– Menar man att det här uttalandet innefattar alla romer så är man inbilsk och obegåvad och är ute efter att polemisera, säger mannen bakom kommentaren i förhör.

När det postades ett twitterinlägg med en länk till en artikel betitlad ”Låtsades komma från polisen – rånade äldre i Malmö” med kommentaren ”en romsk specialitet” dröjde det bara ett par dagar innan inlägget polisanmäldes av ”Näthatsgranskaren” Tomas Åberg.

Läs även: Näthatsgranskaren polisanmäler Bali (M) för hets mot folkgrupp

Läs även: Näthatsgranskaren yrkar på fängelse för Lamotte

Personen bakom inlägget erkänner att han skrivit det men anser sig oskyldig till brott.

– Det jag gjorde var att jag menade att romer är överrepresenterade i åldringsrån i Sverige. Varför jag vet det är att jag har läst och recenserat en bok som heter ”Romer i Sverige”. Den kom ut 2015 och är skriven av Karl Olof Arnsberg. Jag skrev om boken och kan dess innehåll rätt väl, säger han i förhör.

Polisförhöret fortsätter med diskussion om hur de tre orden ”en romsk specialitet” skall tolkas. Upphovsmannen menar att uttrycket alls inte drar alla romer över en kam.

– Man kan säga att ”svenskar är långa och blonda” utan att mena att alla svenskar är det. Menar man att det här uttalandet innefattar alla romer så är man inbilsk och obegåvad och är ute efter att polemisera.

Vad gäller sakfrågan, huruvida romer är överrepresenterade när det gäller brott mot äldre, råder knappast något tvivel. Detta kan om inte annat slås fast av Nyheter Idags kriminalarkiv och löpande granskningar av dessa brott.

Läs även: De lurades på allt de ägde – nu döms bedragaren

Läs även: Tre döms för brutalt rån mot äldre kvinna

Tingsrätten presenterar inget resonemang kring tolkningen av frasen ”en romsk specialitet” men skriver att yttrandet ”inte kan förstås på annat sätt än att NN förmedlat ett nedsättande budskap om att romer i allmänhet är benägna att begå rån mot äldre” och att ”inlägget gav uttryck för missaktning av gruppen romer och inbjöd inte till någon diskussion. Enligt tingsrättens bedömning var det fråga om ett kränkande värdeomdöme som helt klart översteg gränsen för saklig kritik och debatt.”

Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Läs även: SD-politiker döms för IQ-hets mot folkgrupp

Läs även: S-kvinnor i Skåne vill klassa porr som hets mot folkgruppen kvinnor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag