Expert varnar för vinterns elpris: ”Högsta priset någonsin”

Bild: Nixdorf/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 20 okt 2021 2021-10-20
E-post

I september blev månades snittpris på el 1,23 kronor per kilowattimme för södra Sverige vilket är rekord. Men nu varnar experter för att priset i vinter kan stiga till hela två kronor per kilowattimme. Det skulle bli ”det högsta priset någonsin”, säger elprisanalytiker Johan Sigvardsson till Expressen

– Inte ett helt kvartal, det tror jag inte. Men tidvis under ett antal veckor kan det definitivt bli så. Två kronor är fullt realistiskt att det kan bli, säger Sigvardson till tidningen.

Läs även: Elpriset på rekordnivå – experter varnar för prischock i vinter

Bakom de höga elpriserna ligger en kombination av låga nivåer i vattenmagasinen, brister i överföringskapacitet från norra till södra Sverige, brist på planerbar el i södra Sverige och kraftigt stigande priser på råvaror som olja, kol och naturgas.

I mitten av november kommer överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige öka, men bristerna kommer inte åtgärdas helt.

– Det kommer att bestå långt in på 2022, har Svenska kraftnät meddelat, säger Johan Sigvardsson.

Även Lotta Aronsson, elprisanalytiker på Eon, varnar för att vintern kan ge ännu högre priser.

– Det finns en risk för att det kan bli högre om det blir jättetorrt, vindstilla och riktigt kallt, säger hon till Expressen.

Läs även: Oljekraftverket i Karlshamn körs igång trots högsommar

Läs även: Så vilseleder Aftonbladet om varför Karlshamn eldar tjockolja

Byt elbolag!

Svensk Kärnkraft AB kan tyvärr inte bjuda på lägre elpriser än konkurrenterna - elen kostar vad den kostar.

Däremot kämpar vi för lägre elpriser på sikt, genom att bedriva opinion för det säkra, stabila och miljövänliga alternativet kärnkraft.

Byt elbolag idag så stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag