Expressen backar efter skandalpublicering med Pascalidou

Bild: Läsarbild/Holger.Ellgaard/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 16 okt 2021 2021-10-16
E-post

I veckan publicerade Expressen ett reportage av Alexandra Pascalidou där namn och integritetskränkande uppgifter om en 13-årig flicka publicerades. Efter hård kritik har Expressen tagit bort namn och detaljer från reportaget. Men Pascalidou har stått på sig om namnpubliceringen, och hänvisat till att hon själv var med i tidningen med namn som barn.

Kritiken mot Expressen och journalisten Alexandra Pascalidou har varit hård efter att en 13-årig flickas namn och bild publiceras i ett reportage. Den 13-åriga flickan hade återvänt till familjehemmet efter att ha varit försvunnen sedan i januari i år, och Pascalidou som tidigare rapporterat om hennes försvinnande var på plats med en fotograf kort efter deras återförening.

De ”bevittnade när de tog det tuffa beslutet att själva ringa till polisen och meddela att dottern kommit hem” skriver Expressen i artikelns ingress. I artikeln avslöjas flera integritetskränkande uppgifter om den namngivna flickan, och när Pascalidou själv delar reportaget på sociala medier anger hon den 13-åriga flickans namn.

Läs även: Pascalidous attack på Panshiri: Har ”piskat igång sina hatsoldater”

Men publiceringen mötte hård kritik på sociala medier.

Men Pascalidou slår ifrån sig kritiken. ”Det är lätt för de privilegierade att sitta i sin rosaskimrande oas och nedsättande klassa desperata barn som fått sina liv sönderslagna som ”känsloporr”. Sitt ni med era recept på era höga hästar. Låt barn försvinna medan ni låtsas att ni bryr er” skriver hon till en av sina kritiker.

Men kritiken mot publiceringen fortsätter, här från socialdemokratiska Arbetets ledarskribent Lotta Ilona Häyrynen.

Pascalodou publicerar även skärmdumpar på sina kritiker på Instagram, vilket leder till ny kritik.

Men Pascalidou hade även försvarare, som Leonidas Aretakis, redaktör på Flamman och kritiker i Dagens Nyheter, där han även skrev en artikel till Pascalidous försvar.

Pascalidou stod på sig om publiceringen, som hon menade att hennes avlidna far hade varit nöjd med. Detta då hon själv ”var i Expressen som 6-åring. Med namn & bild. Vi var flyktingödet. Vi skulle utvisas. Vi blev kvar. Tack vare artikeln”.

Bara en dryg timme senare väljer emellertid Expressen att anonymiseras flickan i reportaget. Enligt Expressen sker detta  ”i enlighet med redaktionella rutiner då flickan är hittad”.

Läs även: ”Detta är ett hot mot yttrandefriheten”: Pascalidous attack mot Bali efter tweet om ”Greklandsexpert”

Tidningens Corren har även rapporterat om den försvunna flickan, men valt en betydligt mer återhållsam linje i sina publiceringar.

– Vi fick ett tidigt tips på redaktionen, och vi insåg redan från början att det här är en komplicerad historia med många bottnar, så vi har valt en väldigt strikt, stram linje från början säger Maria Kustvik, chefredaktör och ansvarig utgivare på Corren, till Medierna på Sveriges Radio.

– Vi har pratat med många källor med insyn i fallet, vi har haft tät kontakt med mamman. Den samlade bedömningen som vi gör, det är att det allra mesta går inte att publicera. Det skulle medföra för stor publicitetsskada för ett minderårigt barn, säger Kustvik.

– Man kan absolut konstatera att vi kunde ha varit mer återhållsamma, säger Expressens chefredaktör Klas Granström till Medierna, och pekar på att den senaste versionen utan flickans namn är den som gäller.

– Vi har i den sista versionen valt att minska mängden detaljer för att se till att det blir rätt berättelse som finns där på sikt. Vi har ju också ändrat vad vi skriver och vad vi publicerar.

Läs även: Pascalidou slår tillbaka: ”Sluta mansplaina mig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag