Pascalidou slår tillbaka: ”Sluta mansplaina mig”

Bild: Faksimil Youtube
  • Tisdag 28 sep 2021 2021-09-28
E-post

GÖTEBORG Medieprofilen Alexandra Pascalidou har fått hård kritik efter helgens samtal på Bokmässan med Mustafa Panshiri. ”Till er hatare- sluta mansplaina mig”, skriver hon på Instagram. ”Jag tar gärna en kaffe med Alexandra för att prata mer”, säger Panshiri.

Det var i lördags på Bokmässan i Göteborg som Mustafa Panshiri mötte Alexandra Pascalidou i ett samtal som skulle handla om gängkriminalitet. Pascalidou, som bland annat är programledare i radions ”Ring P1”, var i rollen som moderator och i övrigt medverkade även Diamant Salihu och Ali Khalil.

Samtalet hettade till rejält när Pascalidou ifrågasatte några av de råd som Panshiri ger i sin bok ”Sju råd till Mustafa”, som handlar om vad man kan göra för att lättare bli integrerad i Sverige. Efteråt lade Panshiri ut flera videoklipp från ordväxlingarna på sociala medier.

I ett av klippen är Pascalidou kritisk till Panshiris råd till invandrare att göra lumpen. Han menar att lumpen är ett bra tillfälle att möta människor från olika samhällsskikt. Pascalidou pekar å sin sida på att en ”ytterst liten” andel av svenskarna gör värnplikt, och kallar det ”en subkultur”.

– Den innehåller ju också militära moment, att man ska lära sig montera ihop ett automatvapen. Är det verkligen klokt? säger Pascalidou till en oförstående Panshiri.

– Det är ju under Försvarsmaktens ögon och de gör säkerhetskontroller, de vet vilka som är där. Vi har gjort lumpen i hur många år som helst, svarar han.

– Men det finns ju forskning som visar på att människor som har varit militärer också begår brott. Vi har flera sådana här fall i Sverige, inte minst Mattias Flink, polismorden i Malexander bland annat. Så jag tänker så här – varför just göra lumpen? kontrar Pascalidou.

Panshiris klipp har fått stor spridning på sociala medier. Många uttrycker kritik mot Pascalidou och menar att hon frångår sin roll som moderator till att snarare debattera mot Panshiri med tvivelaktiga argument.

På Instagram skriver Pascalidou att Panshiri har ”piskat igång sina hatsoldater på twitter då jag ifrågasatte hans haltande assimilationsråd”. Detta menar hon visar ”med all önskvärd tydlighet att vi behöver försvara det fria ordet, yttrandefriheten och demokratin”.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av ALEXANDRA PASCALIDOU (@pascalidou)

I ett nytt inlägg lägger Pascalidou själv upp flera videoklipp från samtalet med Panshiri. Hon skriver också mer om de reaktioner hon har fått efter evenemanget.

”När jag ifrågasatte Panshiris generaliserande teser och teorier om bla ’föraktet mot majoritetsbefolkningen’, om kulturer och kriminalitet, om att byta namn blev det ramaskri och jag översköljdes av diverse diagnoser”, skriver hon.

”Vissa är tydligen lättkränkta och ovana vid att bli ifrågasatta. Men jag är inte här för att smeka medhårs. Min plikt och mitt jobb är att även ställa de obekväma frågorna.”

Pascalidou menar att hon bara har gjort sitt jobb som journalist, vilket innebär att hon ställer tuffa frågor och ifrågasätter allt.

”Till er hatare- sluta mansplaina mig. Jag kan mitt jobb och mina ämnen”, skriver hon.

”Tack till er som står upp och fattar att detta är ännu ett sätt att tysta minsta möjliga motfråga.”

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av ALEXANDRA PASCALIDOU (@pascalidou)

Panshiri har tidigare sagt till Nyheter Idag att det inte stämmer att han har ”piskat igång sina hatsoldater”.

– Folk har reagerat, och jag står inte bakom allt. Det är klart att vissa går över gränsen och skriver rasistiska och sexistiska kommentarer, men som sagt, jag har bara lagt upp ett klipp, och det är folk som har reagerat på klippet.

På tisdagsmorgonen skriver han till oss:

”Jag tar gärna en kaffe med Alexandra för att prata mer. Jag vill inte att en polariserad debatt kommer i vägen för det jag faktiskt förespråkar i min bok 7 råd till Mustafa. Nämligen olika strategier för att lyckas med integrationen. Något jag är övertygad om att Alexandra Pascalidou också vill.”

Läs även: Panshiris sju råd för integration: ”Önskar att svenskar kunde släppa in lite mer”

Läs även: Alexandra Pascalidou och andra SR-profiler stängs av inför valet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag