Expressen om Pascalidous artikel: ”Vi har gjort fel”

Alexandra Pascalidou och Expressens chefredaktör Klas Granström. Bild: Läsarbild/Liselotte Söderberg/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 18 okt 2021 2021-10-18
E-post

Expressens chefredaktör och ansvariga utgivare Klas Granström skriver nu att tidningen ”varit ovarsamma och beskrivit flera delar för detaljerat” i en uppmärksammad artikel av Alexandra Pascalidou, där namn, bild och integritetskränkande uppgifter om en 13-årig flicka publicerades.

Tidningen Expressen fick hård kritik efter att de i förra veckan publicerade namn och bild på en 13-årig flicka i ett reportage med Alexandra Pascalidou som innehöll flera integritetskränkande uppgifter.

Den 13-åriga flickan hade återvänt till sina föräldrar efter att ha varit försvunnen sedan januari, och Pascalidou som tidigare rapporterat om hennes försvinnande var på plats med en fotograf kort efter deras återförening.

Läs även: Expressen backar efter skandalpublicering med Pascalidou

Pascalidou, som själv gick ut med namn och bild på barnet när hon länkade till artikeln på sociala medier, försvarade namnpubliceringen och gick till motangrepp på sina kritiker.

”Det är lätt för de privilegierade att sitta i sin rosaskimrande oas och nedsättande klassa desperata barn som fått sina liv sönderslagna som ”känsloporr”. Sitt ni med era recept på era höga hästar. Låt barn försvinna medan ni låtsas att ni bryr er” skrev Pascalidou till en av sina kritiker.

Istället backade Expressen genom att anonymisera artikeln och ta bort detaljer ur texten. Expressen hävdade först att det skedde ”i enlighet med redaktionella rutiner då flickan är hittad”.

Men även efter att Expressen anonymiserat artikeln stod Pascalidou på sig. ”Såg flera barn i kris i tidningen idag. Med namn och bild. Bl.a. svenskfödda barn som utvisas till Irak – ett hemland de saknar band till. Ska pressetikens riddare rasa i grupp? Angripa journalisten? Kalla det ”känsloporr” och kränkande exploatering?” skrev Pascalidou.

Men nu erkänner Expressen att man ”varit ovarsamma och beskrivit flera delar för detaljerat” i den ursprungliga publiceringen. Det skriver Expressens chefredaktör och ansvariga utgivare Klas Granström i en artikel i Expressen där han lovar att tidningen ”skärper rutinerna på de områden där vi har gjort fel”.

”Givet hur förutsättningarna för familjen såg ut och att omständigheterna var delvis oklara skulle Expressen inte ha återgett flickans och familjens reaktioner så långtgående. Och inte heller publicerat de närgångna bilder och tv-inslag som vi hade i vår artikel” skriver Granström bland annat.

Granström skriver även att Expressen ”brustit i förhållningssättet mot vår egen kvalitetspolicy när det gäller hur vi agerar i sociala medier. Dels ska inga av våra medarbetare agera på ett sätt som kan påverka journalisternas eller tidningens trovärdighet. Dels ska vi alltid snabbt svara på relevant kritik som riktas mot våra publiceringar.”

Läs även: Pascalidous attack på Panshiri: Har ”piskat igång sina hatsoldater”

Läs även: ”Detta är ett hot mot yttrandefriheten”: Pascalidous attack mot Bali efter tweet om ”Greklandsexpert”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag