Feministisk rektor sparkas: ”Auktoritärt ledarskap”

Bild: © Samuli Lintula / Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0
  • Onsdag 3 Nov 2021 2021-11-03
E-post 470

ÅBO Åbo Akademis rektor Moira von Wright får sparken med omedelbar verkan, rapporterar Hufvudstadsbladet. Beslutet kommer efter en tids konflikt mellan von Wright och personal på universitetet.

Von Wright säger till Hufvudstadsbladet att hon inte begått något tjänstefel, och att hennes avsked beror på ”ett förändringsmotstånd vid akademin”.

– Jag har inte gjort några tjänstefel. Tillsammans med mitt närmaste team har vi utfört ett ytterst gott arbete. Jag ser ingen anledning till att jag skulle behöva gå från posten. Det här hänger ihop med att det finns ett förändringsmotstånd vid akademin, säger von Wright.

Läs även: Bard portad från Åbo Akademi: ”Klassiskt kvinnlig makttaktik”

Enligt styrelseordförande Thomas Wilhelmsson handlar det om ett brett missnöje med Moria von Wright inom Åbo Akademi.

– Från styrelsens sida hade vi en god kommunikation med rektorn. Men det fanns ett mycket, mycket brett missnöje i organisationen säger Wilhelmsson till Hufvudstadsbladet.

I slutet av september skev universitetskollegiet ett brev till rektorn och styrelsen där man uttryckte sin sin oro över bristen ett öppet och kommunikativt ledarskap.

När von Wright var rektor för Södertörns högskola åren 2010 till 2016 fick hon liknande kritik.

– Moira von Wright utövade ett väldigt auktoritärt ledarskap som var mycket främmande för oss, sade Henrik Bohlin, professorn i idéhistoria vid Södertörns högskola i en intervju för Åbo Underrättelser i slutet av september.

Innan von Wright tillträdde som rektor för Södertörns högskola uttryckte Sören Holst, doktor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet, och Olle Häggström, professor i matematisk statistik vid Chalmers tekniska högskola, oro för att Södertörn skulle få en ”vetenskapsfientlig rektor”.

Detta på grund av Von Wrights rapport ”Genus och text” från 1998, där von Wright bland annat skrev att “En genusmedveten och genuskänslig fysik förutsätter en relationell infallsvinkel på fysiken samt att en hel del av det traditionella vetenskapliga kunskapsinnehållet i fysiken plockas bort.”.

Läs även: Genusprofessor utförde New Age-ritual på högskola

Läs även: Genusroboten på Svenska Dagbladet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag