Före detta Frontex-chef: Ylva Johansson sa åt mig att släppa in migranter

Bild: Rock Cohen/FRONTEX/CC BY-SA 2.0/European Parliament/CC BY 2.0
  • Onsdag 21 feb 2024 2024-02-21
E-post 0

Den tidigare chefen för Europeiska gräns- och kustbevakningen Fabrice Leggeri uppger i en intervju med Le Journal du Dimanche att den svenska socialdemokraten Ylva Johansson, som är EU-kommissionär med ansvar för inrikes frågor, beordrat honom att ”ta in migranter och välkomna dem”.

– Ditt jobb är att ta in migranter och välkomna dem, för de kommer på grund av kärlek. Och oavsett om du gillar det eller inte, så är vi en åldrande kontinent så du måste släppa in dem, ska Johansson ha sagt till Leggeri när hon tillträdde som kommissionär 2019.

Johansson tillbakavisar genom sin talesperson Leggeris påståendet i en kommentar till Le Point.

– Uttalandet från Fabrice Leggeri om EU:s migrationspolitik är helt enkelt falskt, säger talespersonen.

Bakom dispyten mellan Leggeri och Johansson ligger en konflikt om hur migranter ska behandlas. Leggeri menar att Frontex viktigaste mandat är att skydda EU:s yttre gränser och bekämpa illegala gränsövergångar, meda Johansson vill prioritera migranternas mänskliga rättigheter.

Johansson misstänker att Frontex kan ha deltagit i så kallat ”illegala tillbakaskickanden” av migranter tillsammans med de grekiska mynigheterna, och Olaf, den europeiska byrån för bedrägeribekämpning, har inlett en utredning i ärendet.

Ylva Johansson började sin karriär som riksdagsledamot för Vänsterpartiet Kommunisterna, VpK, under mandatperioden 1988-91. Hon bytte sedan parti till Socialdemokraterna, där hon blev skolminister mellan 1994 och 1998.

Hon återkom till regeringen som vård- och äldreomsorgsminister 2004 till 2006 och som arbetsmarknadsminister 2014 till september 2019 då hon avgick för att bli EU-kommissionär.

Läs även: Ylva Johansson: EU behöver en miljon migranter per år

Läs även: Uppgift: Regeringen fimpar Ylva Johansson

Läs även: Ylva Johansson kräver att Polen och baltstaterna låter migranter söka asyl

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag