Förundersökningen mot Bali nedlagd: ”Anser inte att de aktuella bilderna utgör sexuell posering”

Hanif Bali (M). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 1 okt 2021 2021-10-01
E-post

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Hanif Bali (M) om misstänkt utnyttjande av barn för sexuell posering läggs ned, meddelar chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

– Jag har förhört målsäganden som beskrivit det som förekommit mellan parterna. Jag har också fått ta del av bildinnehållet, som målsäganden uppger att hon skickat på begäran av mannen, och kan konstatera att det inte rör sig om nakenbilder, säger Sterup i ett uttalande och fortsätter:

– Jag anser inte att de aktuella bilderna utgör sexuell posering och därför har jag i dag lagt ner förundersökningen.

Läs även: Bali: ”Vägrar ställas i någon form av mediedomstol med visklekar”

Det var i början av september som Moderaterna inledde en utredning av en riksdagsledamot som anklagades för olämpligt sexuellt beteende mot en minderårig flicka som var aktiv i Moderaternas ungdomsförbund, MUF.

En vecka efter att uppgifter om ärendet publicerats i media gick Bali själv ut med uppgiften att han var den riksdagsledamot som utreddes. Bali skrev att han var oskyldig till alla anklagelser i ett inlägg på Facebook och upprepade detta i en följande intervju med Expressen.

– Jag har inte gjort några av de allvarliga anklagelser som riktas mot mig. Däremot tycker jag att hela händelsen är väldigt beklaglig där en kvinna används som en bricka i ett spel från meningsmotståndare. Sedan i december 2020 har de räknat ned på sociala medier för att verkställa sin plan för att ta ned mig. Att det kommer precis vid nomineringstillfällena tycker jag talar sitt tydliga språk, sade Bali till Expressen.

Bali uppmanade även flickan att polisanmäla honom för de påstådda brotten, vilket både hon och andra personer gjorde. När åklagaren öppnade en förundersökning mot Bali tog han time-out från politiken i enlighet med sin kandidatförsäkran.

”Jag har pratat med Hanif Bali och han tar nu time-out i enlighet med vår kandidatförsäkran som alla förtroendevalda moderater undertecknat. Den mediala uppmärksamheten kopplat till detta gör det svårt att verka i uppdraget som riksdagsledamot” skrev Tobias Billström (M), gruppledare för Moderaterna i riksdagen, till Ekot.

Åklagarmyndigheten skriver i sitt pressmeddelande att ”samtliga uppgifter som målsäganden har lämnat under polisförhör har prövats straffrättsligt. Det betyder att åklagaren även prövat om någon annan omständighet i målsägandens uppgifter kan utgöra brott. Åklagaren har inte funnit att så är fallet”. Några förhör med Bali har inte genomförts.

Läs även: Flickan om Hanif Bali: ”Jag märkte ju att han ville ha sex med mig”

Läs även: Hanif Bali: Jag är oskyldig

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag