Greta Thunberg stämmer Sverige för bristande klimatpolitik

Bild: PBS/Nyheter Idag
  • Fredag 25 nov 2022 2022-11-25
E-post 595

Klimataktivisten Greta Thunberg och ytterligare 635 personer – där de flesta ska vara barn och ungdomar – stämmer den svenska staten för bristande klimatpolitik, rapporterar Dagens Nyheter.

– Om statens klimatåtgärder brister nu så hotar de våra mänskliga rättigheter i framtiden. Det är en juridisk skyldighet som staten rättsligt kan ställas till svars för. Därför stämmer vi dem, säger 23-åriga juriststudenten Ida Edling från organisationen Aurora som ligger bakom stämningsansökan.

Läs även: Greta Thunberg rasar mot gruva: ”Rasistisk”

– Det är ett väldigt stort gap mellan vad som görs och vad som krävs. Vi vill att svenska staten tar fram – och följer – nya klimatmål som är i linje med Parisavtalet. Sverige har ett ansvar att gå före i omställningen och för att kunna göra det måste krisen vi befinner oss i också behandlas som en kris, säger 20-åriga Anton Foley.

Greta Thunberg säger till tidningen att ett problem med att gå den rättsliga vägen är att lagarna i sig behöver ändras.

– Men även om vi inte har lagar som skyddar oss långsiktigt från klimat- och miljökrisens konsekvenser, behöver vi använda de metoder som finns och göra allt vi kan för att försöka förändra och öka medvetenheten om att vi befinner oss i en kris, menar hon.

Stämningen har förberetts i två år, och riktar sig därmed inte specifikt mot Ulf Kristerssons blågula regering.

– Vi har arbetat med det här i två år och hade stämt vilken regering som helst som inte driver en klimatpolitik som är i linje med Sveriges rättvisa andel av den globala klimatomställningen. Det inkluderar den förra regeringen, säger Ida Edling till DN.

Tidigare har aktivister i Nederländerna och Tyskland förmått sina regeringar att skärpa klimatmålen efter liknande stämningar.

Under sommaren ledde skärpta krav på nedskärning av kväveutsläpp till omfattande demonstrationer och upplopp i Nederländerna, där lantbrukare bland annat blockerade vägar och dumpade gödsel hos topp-politiker.

Läs även: ”Generation Greta” en bluff – total högerdominans bland unga

Läs även: MUF:s nya liberala ordförande: Våga prata mer om Black Lives Matter och Greta Thunberg

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag