Guillou förlorar skattemål: ”De vill sätta dit mig”

Bild: Peter Knutson/CC BY 3.0
  • Torsdag 22 jun 2023 2023-06-22
E-post

Författaren och krönikören Jan Guillou förlorar sitt mål mot Skatteverket i Kammarrätten och döms till att betala 362 000 kronor i extra skatt och skattetillägg. Men enligt Guillou är Skatteverket ute efter att sätta dit honom för att han kritiserat de låga skatterna för höginkomsttagare.

Målet handlar om Guillous fastighet utanför Östhammar i Roslagen i Uppland, ett hus på 174 kvadratmeter med åretruntstandard där han skriver sina böcker under vintertid. Huset ägs av hans aktiebolag, och enligt Guillou använder han bara huset när han arbetar.

Läs även: Påstod att han ville betala mer i skatt – nu förlorar Guillou fejd med Skatteverket

Skatteverket menar emellertid att huset används som en bostad och ska förmånsbeskattas med ett skattetillägg på 362 000 kronor, en linje Kammarrätten nu går på.

Guillou säger till Expressen att han är ”både förvånad och upprörd” över domen.

– Innehållet i domen är jag att inte arbetar där jag sitter och arbetar just nu, utan att jag bor där. Att jag bor här 365 dygn om året och att jag aldrig arbetar här, säger Jan Guillou.

– Beslutet förmörkar min midsommar och mitt liv eftersom jag i sociala medier kallas för skattesmitare och parasit. Under tiden som målet pågått har jag betalat en bra bit över 100 miljoner i skatt, 50 miljoner kronor mer än om jag helt lagligt hade följt samma regler som andra höginkomsttagare, säger han vidare.

Guillou kommer söka prövningstillstånd för att få saken avgjord i Högsta förvaltningsdomstolen, och säger till Expressen att det hela egentligen handlar om att Skatteverket vill ”sätta dit” honom – för att han vill betala mer i skatt.

– Det hela är ingen slump, de vill sätta dit mig. För att jag gapar så mycket om att skatter är låga för höginkomsttagare, säger han till Expressen.

Läs även: Guillou till attack mot sajten Doku efter islamistavslöjande: ”Hatsajten”

Läs även: Guillou vågar inte bo på Södermalm: ”De skulle skära sönder mina bildäck”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag