Här är medlemsutskottets anklagelsepunkter mot William Hahne

William Hahne. Foto: Pressbild sdu.nu
  • Onsdag 8 apr 2015 2015-04-08
E-post 92

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja några av de allvarliga anklagelsepunkter som Sverigedemokraternas medlemsutskott riktar mot William Hahne. Tidigare har det blivit känt att han utreds för att ha hanterat ett medlemsregister felaktigt, nu utreds han även för att bland annat uttryckt antisemitiska åsikter.

Igår kunde Nyheter Idag avslöja att källor med mycket god insyn i Sverigedemokraterna säger att William Hahne kommer att bli utesluten. Det formella beslutet sker först den 27:e april på ett partistyrelsemöte, erfar Nyheter Idag. Tidigare har det blivit känt att Hahne utreds för att ha hanterat ett medlemsregister felaktigt, men det stannar inte där.

”Givit uttryck för antisemitism”

Idag kan Nyheter Idag avslöja att det är en rad omständigheter gällande Hahne som partiets medlemsutskott nu ska utreda. I ett dokument som Nyheter Idag tagit del av står bland annat att Hahne ”i privata samtal skall ha givit uttryck för antisemitiska ståndpunkter och förakt för det judiska folket”. Detta är en av uppgifterna som Hahne förväntas förklara för partiets medlemsutskott.

”Tilltvingat sig ett USB-minne med en filmsekvens”

Ytterligare en händelse som medlemsutskottet utreder mot William Hahne gäller en händelse som inträffade i samband med Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg 2014. I samma dokument som Nyheter Idag tagit del av beskrivs händelsen i detalj.

I samband med Sommartalet i Sölvesborg 2014, på ett hotfullt sätt, skall ha tilltvingat dig ett USB-minne innehållande en filmsekvens som skall ha skildrat hur en till dig närstående SDU-medlem uttrycker ideologiskt avvikande ståndpunkter. Syftet med ditt agerande skall ha varit att skydda den ideologiskt avvikande medlemmen från en eventuell uteslutning från moderpartiet genom att förhindra att filmen överlämnades till Sverigedemokraternas medlemsutskott”, står att läsa i dokumentet.

”Uttryckt sympati för neofascister”

Vidare finns påståenden i dokumentet om att William Hahne uttryckt sympatier för människor med ideologiskt avvikande åsikter i förhållande till Sverigedemokraterna. Framför allt är det ”identitära och neofascistiska” grupper och personer som Hahne ska sympatiserat med. Även den reklamvideo som Nyheter Idag tidigare rapporterat om, som liknar en fransk video med titel ”Generation Identitaire”, omnämns i dokumentet.

”Besvärande kopplingar till fascismen”

Förutom videon som tolkas som en flirt med den identitära rörelsen riktas även kritik gällande SDU:s internationella kontakter. Trots att moderpartiet ställt sig negativt till samarbete med det italienska partiet La Destra har Hahne ändå varit pådrivande för detta, står att läsa i dokumentet. La Destra uppges ha ”besvärande kopplingar till fascismen”.

”I egenskap av ledande företrädare för SDU skall ha varit pådrivande i processen med att, mot moderpartiets inrådan, upprätta ett nära samarbete med det italienska partiet La Destra som har besvärande kopplingar till fascismen”, står skrivet i dokumentet.

I ytterligare en rad punkter riktas allvarlig kritik som Hahne ska svara på till partiets medlemsutskott.

Hahne: ”Låter helt absurt”

När Nyheter Idag kontaktar William Hahne för att kommentera de uppgifter som står i ett internt dokument om honom är han fåordig. Själv menar han att han ännu inte tagit del av de uppgifter som står att läsa i det dokument Nyheter Idag tagit del av och som partiets medlemsutskott har till grund för sin utredning

– Det låter helt absurt. Jag måste få ta del av det här själv innan jag kan uttala mig om den här saken, säger Hahne till Nyheter Idag.

Presschefen: ”Omöjligt att kommentera uppgifterna”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge säger att han inte kan kommentera de uppgifter som Nyheter Idag kan avslöja.

– Jag kan inte kommentera detaljer i det här ärendet. Jag har inte tagit del av de här detaljerna, det blir omöjligt för mig att kommentera uppgifterna du har, säger Vinge till Nyheter Idag.

Förutom William Hahne väntas en rad andra namn också uteslutas. Igår kunde Nyheter Idag berätta att ordförande för Sverigedemokraternas Ungdomsförbund, Gustav Kasselstrand, också väntas bli utesluten ur moderpartiet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag