Hon kallade Socialdemokraterna för ”jävla fittor”

Bild: Gabriel Liljevall/Vänsterpartiet/Kalle Larsson/CC BY 3.0/Adriel.seb/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 14 dec 2022 2022-12-14
E-post

SVT:s dokumentär ”Maktspelet” följde Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna före, under och efter valet. En scen ur serien fick stor uppmärksamhet, då mikrofonen fångade upp hur en vänsterpartist kallade Socialdemokraterna för ”jävla fittor”.

Detta på grund av att tredje vice talmansposten gått till Centerpartiet i stället för Vänsterpartiet, efter att några socialdemokrater röstat på C:s kandidat.

På sociala medier spekulerade flera användare i vem som sade repliken – ordagrant ”vilka jävla fittor alltså”. En del tyckte sig känna igen paritledaren Nooshi Dadgostars röst. Dadgostar nekade emellertid, något som bekräftades av journalistenMari Forssblad som ligger bakom dokumentärserien.

Läs även: Vänsterpartiets valstrategi: Överge woke

SVT ville emellertid inte avslöja vilken vänsterpartist som kallade socialdemokraterna för ”jävla fittor”, vilket kritiserades av Expressens Kulturchef Victor Malm i en krönika publicerad på måndagen.

”Det låter ju som att Forssblad är mer lojal med människorna som hon bevakar än hon är med människorna som hon bevakar dem åt. Dessutom låter det som att hon inte fullföljer sitt uppdrag: En vänsterpartist förolämpar ett annat parti och fastnar på band – ursäkta en kulturknutte, men luktar inte detta som en nyhet?” skriver Malm bland annat.

SVT tog åt sig av kritiken, och avslöjade på tisdagen att personen bakom repliken var vice partiledare Ida Gabrielsson.

”Vi publicerade händelsen men inte namnet på Ida Gabrielsson. Beslutet att inte publicera hennes namn går att diskutera. Som ansvarig utgivare tyckte jag inte att namnet var det centrala utan att händelsen i sig var det väsentliga. Men jag borde ha insett sprängkraften i just detta uttalande och det är mitt ansvar att Ida Gabrielssons namn skulle framkommit” skriver 

”Det var förstås dumt sagt och jag ska vårda mitt språk bättre framöver. Det är ett nyårslöfte” skriver Ida Gabrielsson till Expressen.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kritiserade Vänsterpartiet för uttalandet i SVT:s partiledardebatt på söndag kväll.

– Jag kan konstatera att så skulle jag inte acceptera att man uttrycker sig i vårt parti, och jag har faktiskt aldrig hört någon göra det. Där får väl Nooshi Dadgostar fundera över kulturen i sitt parti, och hur man ser på partier som man ju också samarbetar med, sade Andersson.

Läs även:”Vänsterpartiet saknar nu förtroende för Sveriges statsminister” – nu vill V fälla regeringen

Läs även: Magdalena till Pehrson efter SD-bråket: ”Min dörr står öppen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag