Hör de mystiska smällarna innan Vilks dödskraschar

Bild: FUP/Nyheter Idag
  • Tisdag 28 jun 2022 2022-06-28
E-post 1085

En kameraövervakad villa i närheten av den plats där Lars Vilks dödskraschade med sina livvakter på E4 fångade upp ljudet på dödskraschen. På ljudfilen, som ingår i förundersökningen och först publicerades av Dagens Juridik, hörs två smällar i tät följd innan bildäcken skriker och en tredje smäll hörs.

Ursprunget till smällarna har polisen inte kunnat identifiera. ”Den ovan nämnda ljudfilen har analyserats av NFC som inte kan uttala sig om vad det repetitiva ljudet innan däckskriken är orsakat av” skriver polisen.

Läs även: Konstnären Lars Vilks död i trafikolycka

Chefsåklagare Per Nichols säger emellertid till Dagens Juridik att man uteslutit att det skulle vara pistolskott som hörs i klippet.

– Vi har letat efter kulrester, sprängämnesrester och så vidare utan att hitta något, säger Nichols till tidningen.

Hör ljudet från Lars Vilks dödskrasch här.

 

Det var den 3 oktober förra året som den av islamister hotade konstnären Lars Vilks och hans två livvakter från polisen avled efter att deras bil av okänd anledning kommit över i motsatt körriktning på E4 vid Markaryd och kolliderade med en lastbil. Lastbilens förare blev allvarligt skadad men överlevee.

Den sannolika orsaken till dödskraschen ska enligt utredningen vara att ett av bilens däck, av okänd anledning, gått sönder. Bilderna i förundersökningen visar att åtminstone två av bilens fyra däck totalförstördes i branden.

I bilen hittades även en avfyrad pistolkula, sannolikt en 9mm Luger. Efter undersökning har polisens tekniker kommit till slutsatsen att det handlar om en så kallad ”trofékula”, det vill säga en kula som en av poliserna i bilen sparat. Kulan har enligt teknikerna inte träffat en hård yta innan eller efter bilolyckan.

Billd: FUP

Ett vittne blev omkörd av bilen som Vilks färdades i strax före kraschen, och säger till polisen att bilen ”skakade till”, att det började ryka och kom ”fordonsdelar farande” innan olyckan. Enligt vittnet körde bilen ”extremt snabbt” med en uppskattad hastigheten på 170-180 kilometer i timmen.

Läs även: Islamister jublar över Lars Vilks död

Läs även: Lars Vilks: ”Åsiktskorridoren har ju förändrats väsentligt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag