Icke-muslimska lärare bar slöja i protest mot förbud

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 14 jan 2020 2020-01-14
E-post 6514

SKURUP Efter en motion av Sverigedemokraterna har Skurups kommun infört förbud mot huvudduk i kommunens skolor. Men beslutet har stött på motstånd och under måndagen valde flera icke-muslimska lärare att ta på sig slöja i protest.

I december röstade Moderaterna, Sverigedemokraterna och det lokala Skurupspartiet igenom ett förbud mot huvudduk i kommunens grund- och förskolor. Förbudet gäller både barn och personal.

Aftonbladet rapporterar att beslutet ”rör upp känslor” och att organisationen Malmös unga muslimer anordnade en manifestation utanför kommunhuset på måndagskvällen. Motdemonstranter fanns också på plats.

Polisen säger att manifestationen avlöpte lugnt förutom en incident där en av motdemonstranterna fick sitt plakat sönderslaget.

Under dagen hade sex icke-muslimska lärare på Prästamosseskolan burit slöja i protest och för att visa stöd till muslimska elever.

– Eleverna blir glada när de ser att vi också har slöja. De känner att vi stöttar dem, säger läraren Marit som undervisar i svenska som andraspråk.

Läs även: Partiet Nyans anmäler Skurups kommun för slöjförbudet

Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan, uppger att han vägrar rätta sig efter kommunens beslut.

– Varken jag eller någon av mina kollegor kommer genomdriva det. Då blir det ett personalärende för kommunen att hantera, säger han till Aftonbladet.

Sverigedemokraternas gruppledare Lars Nyström hoppas att förbudet ska vara implementerat inom ett halvår och förutsätter att skolpersonalen anpassar sig.

– Vi har inställningen att kommunens tjänstemän ska göra som de blir tillsagda. Som tjänsteman ska du alltid följa de beslut du får. Annars får du aktivera dig för att få en politisk förändring i frågan, säger han till Aftonbladet.

Läs även: S-politiker anhållen – smugglade migranter till Sverige

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag