Imam kallade franska flaggan ”satanisk” – utvisas till Tunisien

Bild: Frédéric BISSON/CC BY 2.0
  • Söndag 25 feb 2024 2024-02-25
E-post 0

Frankrike har utvisat en radikal muslimsk imam som kallade den franska flaggan, även känd som ”trikoloren”, för ”satanisk” i en video som blev viral under veckan, rapporterar BBC.

Imamen Mahjoub Mahjoubi föddes i Tunisien och kom till Frankrike för 38 år sedan. Han blev så småningom imam vid Ettaouba-moskén i den lilla staden Bagnols-sur-Cèze i södra Frankrike.

Mahjoubi greps tidigare i veckan av fransk polis sedan en video spridits på nätet där han beskriver en ”trikolor-flagga” som ”satanisk” och säger att den ”inte har något värde för Allah”.

Även om Mahjoubi inte nämner just den franska flaggan, utgick många som kommenterade videon från att han menade just den. Imamen själv bad senare om ursäkt om han förolämpat någon, och hävdar att han ”råkade försäga sig”.

Det imponerade inte på den franska inrikesministern Gérald Darmanin. I ett inlägg på plattformen X på torsdagen skrev Darmanin att han begärt utvisningsbeslut mot Mahjoubi, och hyllade de nya franska migrationslagarna, som gjort utvisning på liknande grunder möjlig.

”Utan migrationslagen hade detta inte varit möjligt. Fasthet är regeln” skrev Darmanin.

Fransk media har publicerat utdrag ur utvisningsbeslutet, som bland annat säger att Mahjoubi främjat en ”bakåtsträvande, intolerant och våldsam bild av islam, som sannolikt kommer uppmuntra beteenden som strider mot republikens värderingar”.

Beslutet säger också att imamens lära uppmuntrar till diskriminering mot kvinnor, ”jihadistisk radikalisering” och att Mahjoubi refererat till det judiska folket som ”fienden”.

12 timmar efter att han greps av fransk polis har Mahjoubi utvisats till hemlandet Tunisien, enligt ett nytt X-inlägg av Darmanin. Fransk media har bekräftat att Mahjoubi befann sig på ett flyg till Tunisien på torsdag kväll. Mahjoubi advokat uppger att han kommer överklaga beslutet.

Läs även: Halshögg fransk lärare – fick ”hjältebegravning” i hemlandet

Läs även: Frankrike förbjuder pro-palestinska demonstrationer

Läs även: 16-åring mördades när Fransk by attackerades av gäng

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag