Internet never forgets – Norbergspolitikern Åsa Eriksson (S) 2015: ”Beroende av hög invandring”

Foto: Riksdagen/Nyheter Idag
  • Fredag 4 okt 2019 2019-10-04
E-post 3066

NORBERG Riksdagsledamoten Åsa Eriksson påstår i en intervju med Aftonbladet att hon under migrationsåret 2015 protesterade mot den stora invandringen till Norberg där hon var kommunalråd. Men gamla blogginlägg avslöjar att Eriksson tvärtom uttryckt sig positivt, något som Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) var först att rapportera om på sin Facebook. Nyheter Idags granskning visar att Eriksson också nazistanklagat två riksdagspartier.

Det är i ett reportage som Aftonbladets Eric Wiman gjort från Norbergs kommun i Västmanland som förra kommunalrådet, numera riksdagsledamoten Åsa Eriksson (S) uttalar sig. Norberg var en av de landsortskommuner som tog emot flest asylmigranter 2015.

Aftonbladet skriver om hur situationen var extrem och att mer än var femte invånare i Norberg var nyanländ migrant. Åsa Eriksson ger bilden av att hon var kritisk till det höga mottagandet i Norberg och ville få ett stopp.

– I dag kan jag bara fråga mig: varför skrek jag inte högre? Varför var jag så jäkla snäll?, säger Eriksson till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Jag kämpade med att försöka förklara läget och jag kände att ingen lyssnade. Jag tänkte hela tiden på hur ska jag uttrycka mig utan att få en stämpel som främlingsfientlig. Vi ville ju hjälpa till, men samtidigt fick vi till slut stå och skrika att ”det här går inte”, säger Åsa Eriksson.

Men Åsa Eriksson var inte kritisk. Tvärtom var hon positiv.

Det avslöjas av tidigare uttalanden till media och hennes egen blogg.

I en SVT-artikel från 8 november 2015 säger Åsa Eriksson att hon tror att det ”kommer bli jättebra”.

– Jag tror att det här kommer bli jättebra. Både för Norberg och för Sverige. Vi är en liten kommun som behöver växa. Här får vi massor av nya unga människor som har drivkrafter och erfarenheter som vi behöver. Vi måste göra allt för att de människor som kommer till Sverige nu ska hitta sin plats och få ett jobb, sade hon.

17 februari 2016 uttalar sig Åsa Eriksson i ett reportage av Aftonbladets Peter Kadhammar (titeln på reportaget ”I Norberg slipper man alla idioter i flyktingdebatten”)

– För första gången sedan Jesus gick i kortbyxor har vi bostadsbrist i Norberg. Det är jätteroligt! sade hon.

Även Södertäljes profilerade kommunalråd Boel Godner (S) – som debatterade flyktingmottagande och kommunalt självstyre mot Louise Erixon (SD) i Aktuellt häromdagen – dyker upp i reportaget.

Till Expressen uttryckte sig Eriksson positivt i november 2015 när det visade sig att Norbergs kommun skulle få 40 miljoner kronor extra från staten på grund av migranterna man tagit emot.

– Det här är helt fantastiskt och överträffar alla mina förväntningar, sade hon.

På sin blogg har Åsa Eriksson flera gånger tagit ställning för stor invandring. I ett inlägg från den 4 maj 2015 drar hon slutsatsen att det behövs en hög invandring för att ”klara jobben och välfärden i framtiden”.

”Vi socialdemokrater står alltid upp för en human och solidarisk asylpolitik och vi gör det med stolthet. Det är en självklarhet att människor som flyr för sina liv ska kunna söka skydd i vårt land. Vi är också, av rent egenintresse, beroende av en hög invandring för att klara jobben och välfärden i framtiden. Det gäller både Norberg, Västmanland och Sverige”, skriver Eriksson.

Hon konstaterar även att svenskar föder för få barn.

”Befolkningen är, och kommer att bli ännu mer, snedfördelad så att allt för få ska försörja allt för många i framtiden. Det håller inte. Därför är vi beroende av att människor flyttar hit från andra länder med sin kompetens, sina erfarenheter och sin förmåga”, skriver hon.

I ett annat blogginlägg daterat 19 februari 2015 nazistanklagar hon KD och Liberalerna (Folkpartiet).

”Kristdemokraternas och Folkpartiets förslag om tillfälliga uppehållstillstånd känns närmast bruna: hur skulle den osäkerhet som tillfälliga uppehållstillstånd innebär bidra till bättre integration? Folkpartiets språktest tänker jag inte ens kommentera. Reportaget sänds i Studio Ett idag”, skriver hon.

Best of: Lögner och felaktigheter

Här är några av de tidigare artiklar som Nyheter Idag gjort av felaktigheter och lögner från förr. Läs och dela!

”Kompetensregnet” – så ljög SVT om att asylmigranter var högutbildade

Ylva Johansson (S) om asylmigranter 2015: ”Ofta unga och välutbildade”

Hade fel – LO-bossen Thorwaldsson (S) om asylinvandring: Kan ge Sverige ”superekonomi”

Schyffert 2015: Om några år ”TJÄNAR Sverige massor med pengar” på invandringen

Nya barnombudsmannen hävdade att vuxna ”flyktingbarn” var myt – vägrar svara på frågor

 

Internet never forgets

Uttrycket "Internet never forgets" har populariserats i Sverige av den borgerlige debattören och opinionsbildaren Thomas Gür.

På sin Facebooksida "Internet never forgets" dokumenterar Gür hur politiker, opinionsbildare och medieprofiler tidigare uttalat sig i olika samtida frågor och jämföra med nutid.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Gillade du den här granskningen och vill stödja Nyheter Idag?

Med fler prenumeranter kan vi anställa fler journalister.

Bli PLUS-medlem.

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag