Islamist tvingades bort från ungdomshem – fick 400 000 i avgångsvederlag

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 18 jan 2020 2020-01-18
E-post 1752

KUNGÄLV Flera radikala islamister tvingades sluta på ett statligt ungdomshem efter att bland annat ha hotat ungdomarna med demoner. Fyra av dem fick emellertid avgångsvederlag, en av dem på hela 400 000 kronor.

I november avslöjade Dagens Nyheter att det statliga ungdomshemmet Nereby under de senaste åren haft minst fem anställda med kopplingar till antidemokratiska islamistiska rörelser.

Läs även: Islamistisk skola stängs av Skolinspektionen – barnen riskerade att ”utsättas för radikalisering” enligt Säpo

Flera av de islamister som var anställda på Nereby var enligt DN ”kända namn för poliser, forskare och journalister som följer den radikala islamismen i Sverige”, bland annat två bröder som fick sluta på en skola i Göteborg på grund misstänkta kopplingar till extremister.

En av personerna som arbetade på Nereby ska ha gillat IS flagga på Facebook, en annan har i en intervju med Göteborgs-Posten sagt att män och kvinnor inte ska umgås enligt islam.

Enligt uppgifter till DN ska de anställda islamisterna bland annat ha skrämt upp ungdomarna med påståenden om ”onda andar” och ”djinner”, en slags ökendemoner som förekommer i Koranen.

Läs även: Skola med misstänkt jihadistrekryterare frikänns av Skolinspektionen: ”Vi följer rådande lagstiftning”

De fem islamisterna ska ha lämnat sina anställningar efter avslöjandet, men enligt Kungälvs-Posten ska fyra av dem ha fått avgångsvederlag.

En av dem fick ett avgångsvederlag på 400 000 kronor, en summa som motsvarar tio månadslöner.

– Det här handlar om en person som är fast anställd, men där det har uppstått en förtroendeförlust, och som inte kan arbeta kvar. Men det finns ingen dömd person, och det finns inga klarlagda bevis. Det gör att det blir en väldigt svår process, säger Malin Östling, verksamhetsdirektör för Statens Institutionsstyrelses ungdomsvård, till Kungälvs-Posten.

Läs även: Frisläppt islamist försvunnen – kan ha utvisat sig själv

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag