Israel kan uteslutas från Eurovision – låten för politisk

Artisten Eden Golan. Bild: Okras/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 22 feb 2024 2024-02-22
E-post 0

Israel riskerar att uteslutas från Eurovision Song Contest. Detta på grund av att tävlingsbidraget ”October Rain” kan bedömas som för politisk för att delta i tävlingen.

Från flera håll har det kommit krav på att Israel ska uteslutas från Eurovision Song Contest i Malmö på grund av det pågående kriget mot Hamas.

Bland annat har över 1 000 svenska artister med Robyn, Timbuktu, Miriam Bryant och Mauro Scocco i spetsen krävt att den europeiska radio- och tv-unionen EBU, som arrangerar Eurovision, stänger av Israel från tävlingen i ett uppmärksammat upprop.

EBU har tidigare ställt sig kallsinniga till akvtivisternas krav på att utestänga Israel från tävlingen. ”Det är en tävling för programföretag – inte regeringar – och det israeliska tv-bolaget har deltagit i 50 år” meddelade unionen i ett uttalande i januari enligt TT.

Men nu ser det ut som om aktivisternas krav på att stoppa Israel kan komma att upppfyllas. Detta då det israeliska bidraget ”October Rain”, som ska framföras av Eden Golan, 20, riskerar att stoppas i sin nuvarande version som bedöms som ”för politisk” för tävlingen, enligt israeliska Ynet.

Det finns inga uppgifter om vad i låten som skulle vara politiskt, men titelns referens till ”oktober” kan syfta på Hamas terrorangrepp mot Israel i oktober förra året.

Enligt uppgifter så vägrar Israel emellertid att ändra låten, vilket skulle kunna leda till att Israel diskvalificeras från tävlingen.

– Vi kommer inte att ändra orden eller låten, inte ens till priset av att Israel inte deltar i Eurovision i år, säger en källa till Ynet.

– Israels låt, som kommer att framföras av Eden Golan, är en rörande låt som uttrycker folkets och landets känslor i dessa dagar, den är inte politiskt. Jag uppmanar European Broadcasting Union att fortsätta att agera professionellt och neutralt och att inte låta politiken påverka konsten, säger Israels kultur- och sportminister Miki Zohar.

Läs även: Svenska artister kräver att Israel portas från Eurovision

Läs även: Israel portas inte från Eurovision

Läs även: Kändisupprop mot Israel sågas

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag