”Jag kom hit för en klimatdemonstration, inte för politiska åsikter”

Bild: Faksimil X
  • Måndag 13 nov 2023 2023-11-13
E-post

Efter att Greta Thunberg bjudit upp en palestinsk aktivist på scenen fick en klimataktivist nog av de politiska utflykterna. Mannen tog sig upp på scenen, slet mikrofonen ur Thunbergs hand och sade att han kommit för klimatets skull, inte för politiska åsikter. Mannen buades ut och övermannades av Thunbergs följe.

Den svenska klimat-influencern Greta Thunberg har sedan en tid tillbaka försökt bredda sin klimatpolitiska agenda, bland annat genom att stödja samerna.

Thunbergs stöd till palestinierna har varit mer kontroversiellt, särskilt efter att hennes organisation Fridays for Futures internationella Instagramkonto publicerade en tirad om att  ”västmedia hjärntvättar dig till att hålla på Israel”.

Läs även: Gretas organisation i blåsväder efter inlägg om ”ljugande” västmedier

På söndagen råkade Thunberg ut för ännu ett bakslag i sitt försök att bredda den klimatpolitiska kampen på en demonstration i Amsterdam i Nederländerna.

Det hela började med att Thunberg bjöd upp en afghansk och en palestinsk aktivist på scenen.

– Som en rörelse för klimaträttvisa måste vi lyssna på de som blir förtryckta och de som kämpar för frihet och rättvisa. Det kan inte finnas någon klimaträttvisa utan internationell solidaritet, sade Thunberg enligt Fox News.

De två kvinnor som bjudits upp på scenen talade, innan Thunberg återupptog sitt tal, nu klädd i en palestinsk Kaffiyeh eller palestinasjal.

Då kom en man från gruppen Water Natuurlijk upp på scenen och slet åt sig mikrofonen ur Thunbergs händer.

– Jag kom hit för en klimatdemonstration, inte för politiska åsikter, sade mannen innan personer ur Thunbergs följe slet tillbaka mikrofonen och knuffade bort mannen, medan publiken buade.

Läs även: Hård kritik när Greta strejkar för Gaza

Läs även: Den israeliska miljörörelsen sågar Greta: ”Tar ställning för mördare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag