Björklund satte munkavle på utredare – fel partier höll med L

Jan Björklund ville inte driva en fråga där V och SD höll med L. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 11 Dec 2019 2019-12-11
E-post 482

När Lars Lewin år 2012 fick i uppdrag av regeringen att utreda skolans kommunalisering bad dåvarande utbildningsminister Jan Björklund (L) honom att inte ge några rekommendationer. Anledningen var att ”fel” partier stödde Liberalernas linje i frågan, avslöjar Skolvärlden.

– Huvudmannaskapet var en känslig sak, det var ganska komiskt. De som ville förstatliga var Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. En helt omöjlig koalition, så då sa Jan Björklund till mig att jag inte skulle skriva det, berättar Leif Lewin för Skolvärlden.

Läs även: Liberaler samarbetar med SD – hotas med uteslutning

Idag kan Lewin uttrycka sin egen åsikt i frågan.

– Om jag nu som fri och ansvarslös person ser på huvudmannaskapet så tycker jag att ett förstatligande vore en förbättring, säger Lewin, som menar att kommunaliseringen ledde till att man förlorade respekten för lärarnas yrkeskunnande.

– De förvandlades från statstjänstemän till kommunala tjänstemän. När det var som värst fanns det kommuner där de styrande tyckte att de kunde använda lärarna hur som helst. Lärarna kom att tappa status och då blev det sämre elever som sökte till lärarutbildningen. Det blev som en ond cirkel, säger Lewin.

Skolan kommunaliserades av den socialdemokratiska regeringen den 1 januari 1991 trots protester från lärare. Göran Persson (S), senare finansminister och statsminister, var skolminister när skolan kommunaliserades.

Jan Björklunds parti Liberalerna hette Folkpartiet under hans tid som utbildningsminister. 

Läs även: Så bemöter Åkesson kritik om att legitimera Liberalerna

Läs även: Liberalerna fick igenom kritiserad skatt på plastpåsar – vill inte svara på frågor

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag