Judisk Krönika skickas anonymt efter hot och hat

Till vänster Stockholms stora synagoga. Bild: I99pema/CC BY-SA 4.0/Public Domain
  • Fredag 15 dec 2023 2023-12-15
E-post

Efter att tidskriften Judisk Krönika mottagit ett stort antal hot- och hatmeddelanden den senaste veckan har redaktion beslutat att skicka ut det senaste numret i ett anonymt kuvert till sina prenumeranter, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi vill inte att våra läsare ska känna sig otrygga när de får tidningen. Jag hoppas att det bara blir den här gången, säger Judisk Krönikas chefredaktör Anneli Rådestad till tidningen.

Beslutet att distribuera numret i kuvert med dold avsändare till tidningens 4 500 prenumeranter togs efter att redaktionen publicerat en annons om kommande nummer på Facebook, som fick en mängd hatiska och hotfulla kommentarer av antisemitisk karaktär.

– Det var på ett sätt som vi absolut inte sett tidigare. Sedan har jag förstått, bland annat i samtal med författaren Ola Larsmo, att det mycket väl kan vara så att hoten kommer från trollfabriker, så det är kanske färre hatare än vad det känns som, säger Anneli Rådestad.

En ytterligare skäl till att Judisk Krönika postas i anonyma kuvert är en undersökning gjord av Judiska centralrådet som visar att 80 procent av medlemmarna känner sig mer otrygga på grund av det pågående kriget mellan Israel och Hamas.

– Det finns en utspridd rädsla för att över huvud taget visa sin judiska identitet. Så har det varit länge, men varje gång det blir krig i Israel och Palestina växer hoten, säger Anneli Rådestad till DN.

Judisk Krönika grundades 1932 och är därmed en Sveriges äldsta kulturtidskrifter. Tidskriften är även den främsta förmedlaren av judiskt liv och kultur i Sverige.

Läs även: Wollter rasar mot ”Tjej-Hitler” – anmäler SvD till JK

Läs även: Nästan var tolfte S-väljare stödjer Hamas terror

Läs även: Greta slår tillbaka anklagar Israel för folkmord

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag