Greta slår tillbaka – anklagar Israel för folkmord

Bild: Matt Hrkac/CC BY 2.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 5 dec 2023 2023-12-05
E-post

Klimataktivisten Greta Thunberg och hennes organisation Fridays for Future slår nu tillbaka mot sina kritiker i en debattartikel i Aftonbladet, där de bland annat anklagar Israel för folkmord på palestinier i Gaza.

I oktober fick klimataktivisten Greta Thunberg hård kritik efter att hon ägnat sin ”strejk” åt palestinierna, utan att nämna Hamas terrorangrepp mot Israel eller de israeler och gästarbetare som togs som gisslan av Hamas under attacken.

När hennes organisation Fridays for future sedan i inlägg på Instagram anklagade Israel för apartheid och folkmord och medier i väst för att ljuga om konflikten växte kritiken till orkanstyrka.

Under en klimatmanifestation i Amsterdam i november tog Thunberg upp Palestina-aktivisten Sara Rachdan på scenen, där hon anklagade Israel för folkmord. Det fick en klimataktivist ur publiken att ta sig upp på scenen och slita mikrofonen ur Greta Thunbergs händer.

– Jag kom hit för en klimatdemonstration, inte för politiska åsikter, sade mannen innan personer ur Thunbergs följe slet tillbaka mikrofonen och knuffade bort mannen, medan publiken buade.

Läs även: Bjöds upp av Greta på scenen jämför Israel med Nazityskland och hyllar Hamas ”motstånd”

Gretas ställningstaganden har fått särskilt hård kritik i Tyskland, där hon och hennes klimatörelse tidigare hade en stark ställning. Bland annat har Ricarda Lang, ordförande för Tysklands gröna parti, sagt att Thunberg ”missbrukar den angelägna och rättmätiga oron för klimatet för en ensidig ståndpunkt om Israel-Palestinakonflikten” medan Luisa Neubauer, som leder tyska Fridays for future, har beklagat det hon kallar ”Thunbergs ensidiga syn på konflikten” och ifrågasatt framtida samarbeten.

Nu slår Thunberg och Fridays for future tillbaka mot sina kritiker i en debattartikel i Aftonbladet. I artikeln återupprepas påståendet att Israel begår folkmord flera gånger, medan den israeliska regeringen jämförs med Hamas.

Enligt Thunberg och övriga artikelförfattare har Fridays for future ”alltid varit politiska och kommer fortsätta stå upp för Palestina”, medan de som inte kritiserar Israel är medskyldiga till folkmord.

Läs även: Hård kritik när Greta strejkar för Gaza

Läs även: Den israeliska miljörörelsen sågar Greta: ”Tar ställning för mördare”

Läs även: Gretas organisation i blåsväder efter inlägg om ”ljugande” västmedier

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag