Kadyrov erbjuder sig att slå ned upproret

Ramzan Kadyrov. Foto: Kremlin.ru CC BY 4.0
  • Lördag 24 jun 2023 2023-06-24
E-post

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, som leder en egen Putin-trogen militär styrka, erbjuder sig att slå ned Wangerchefen Jevgenij Prigozjins väpnade uppror mot den ryska militärledningen, rapporterar The Moscow Times.

I ett inlägg på det ryska sociala mediet Telegram skriver Kadyrov att Prigozjins marsch in i Ryssland är ”en kniv i ryggen och ett riktigt myteri”.

Läs även: Wagnergruppen i revolt – marscherar in i Ryssland

”Jag vädjar till moderlandets patriotiska krigare. Bli inte lurade av provokationer. Oavsett vilka mål ni har fått höra om, oavsett vilka löften som har getts till er – statens säkerhet och det ryska samhällets sammanhållning står i detta ögonblick över allt” skriver Kadyrov, som erbjuder sig att slå ned upproret.

”Upproret måste slås ned, och om det är nödvändigt att ta till hårda åtgärder för detta, så är vi redo” skriver Kadyrov, som tidigare har uppmanat Ryssland att använda kärnvapen mot Ukraina.

Kadyrovs trupper deltog i början av invasionen av Ukraina, och släppte flera filmer på plattformar som TikTok vilka påstods visa trupperna i strid. Men enligt kritiker var filmerna arrangerade, och Kadyrovs soldater har hånfullt avfärdats som ”TikTok-soldater”.

Enligt uppgifter har tjetjenska soldater använts som ”spärrtrupper”, som befinner sig bakom frontlinjerna med avsikt att hindra ryska soldater från att fly. Tjetjenska trupper har också anklagats för sexuella övergrepp på ryska soldater och journalister av båda kön.

Läs även: Kadyrov lovar att erövra Kyiv

Läs även: Putin-allierad islamistledare: Använd kärnvapen mot Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag