Kallade S för ”jävla fittor” – då lämnar parti(v)eteranen: ”Där gick gränsen”

Ida Gabrielsson och Per Rosengren. Foto: Riksdagen
  • Onsdag 28 dec 2022 2022-12-28
E-post

Att kalla Socialdemokraterna för ”jävla fittor” blev droppen. Efter 45 år lämnar nu partiveteranen och den tidigare riksdagsledamoten Per Rosengren Vänsterpartiet.
– Där gick gränsen för mig, säger han till Mariestads-Tidningen.

Det var genom SVT-dokumentären Maktspelet – som följde Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna före, under och efter valet – som allmänheten blev varse om det ökända fittutspelet.

I en scen fångade mikrofonen upp hur en vänsterpartist kallade Socialdemokraterna för ”jävla fittor”. Detta på grund av att tredje vice talmansposten gått till Centerpartiet i stället för Vänsterpartiet, efter att några socialdemokrater röstat på C:s kandidat.

Till en början ville SVT inte gå ut med vem det var som fällde de bevingade orden. Men efter kritik gick man slutligen ut med att den skyldige var Ida Gabrielsson, vice partiledare för Vänsterpartiet.

Läs även: Hon kallade Socialdemokraterna för ”jävla fittor”

Per Rosengren berättar att omsvängningen i klimatpolitiken, som han anser har skett i partiet, är den stora anledningen till varför han nu lämnar. Men att kalla Socialdemokraterna för ”jävla fittor” var droppen som fick bägaren att rinna över.

– Man kan tycka vad man vill om Socialdemokraterna, men ett sådant språkbruk använder man inte, framför allt inte i ett feministiskt parti, säger Rosengren till Mariestads-Tidningen.

Partiveteranen – som satt i riksdagen från 1994 till 2006 och även representerat vänstern i kommunfullmäktige – hävdar att han har skrivit till både partiordföranden Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsson. Något svar har han emellertid inte fått vilket han menar är ett symtom på hur toppstyrt partiet är nuförtiden.

Gabrielsson har tidigare kommenterat sitt uttalande för Expressen.

”Det var förstås dumt sagt och jag ska vårda mitt språk bättre framöver. Det är ett nyårslöfte”, sade hon i en skriftlig kommentar till tidningen.

Läs även: Tovatt (MP) vill ta väljare från V – anklagar för klimatsvek

Läs även: Vänsterpartiets valstrategi: Överge woke

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag