Kanadas Trudeau efter terrorattackerna: Yttrandefriheten har gränser

Justin Trudeau, Kanadas premiärminister Foto: G20 Argentina
  • Måndag 2 nov 2020 2020-11-02
E-post 517

Yttrandefriheten begränsas bland annat av hänsyn till grupper som ”upplever mycket diskriminering” säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau om den senaste tidens terrorattacker i Frankrike. På lördagen drabbades den kanadensiska staden Quebec City av en svärdsattack där två personer dödades, men enligt kanadensisk polis finns inget som tyder på att den misstänkte mördaren, som gripits, hade politiska eller religiösa motiv.

Frankrikes president Emmanuel Macron har tagit stark ställning för yttrandefriheten och mot islamism efter mordet på läraren Samuel Paty.

Macron har angripits av framförallt Turkiets president Erdoğan, medan han fått starkt stöd av bland annat Indien och Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

Läs även: Erdoğan rasar mot karikatyr – Turkiet till attack mot fransk yttrandefrihet

Något större stöd får Macron och den franska yttrandefriheten emellertid inte från Kanada, som har en stor fransktalande befolkning.

Under en presskonferens på fredagen fördömde  Kanadas premiärminister Justin Trudeau den senaste tidens terrorattacker i Frankrike, men sade samtidigt att yttrandefriheten har gränser, rapporterar Wionews.

– Vi är skyldiga oss själva att agera med respekt för andra och att inte försöka att godtyckligt eller i onödan såra dem med vilka vi delar ett samhälle och en planet, sade Trudeau och fortsatte:

– Vi har till exempel inte rätt att skrika elden är lös i en biosalong full av folk, det finns alltid gränser.

Läs även: ”Peoplekind” istället för ”mankind” – Trudeaus politiskt korrekta nyspråk hånas

Trudeau menade att yttrandefriheten även begränsas av att hänsyn till grupper som ”upplever diskriminering”.

– I ett pluralistiskt, mångfaldigt och respektfullt samhälle som vårt, är vi skyldiga oss själva att vara medvetna om den påverkan våra ord och handlingar har på andra, i synnerhet de delar av befolkningen som fortfarande upplever mycket diskriminering, sade Trudeau.

På lördagen drabbades den franskspråkiga kanadensiska staden Quebec City av en attack där två personer dödades och fem personer skadades av en man med svärd.

Mannen, som ska ha varit klädd i en ”medeltida dräkt” har gripits av polis och identifierats som Carl Girouard, 24.

Enligt polisen finns det inga tecken på att dådet har politiska eller religiösa motiv, rapporterar CBC.

Läs även: Justin Trudeau i blåsväder efter att ha sminkat sig brun

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag