KD: Betala kriminella för tips och fördubbla straffet för grovt vapenbrott

Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson och Ebba Busch, båda (KD). Bild: Faksimil Facebook.
  • Lördag 14 aug 2021 2021-08-14
E-post

Kristdemokraterna vill fördubbla straffen för grova vapenbrott och betala upp till 50 000 kronor för tips som leder till vapenbeslag, enligt en presskonferens under torsdagen. Förslagen kommer efter sommarens många skjutningar och våld.
–  Det har varit en historiskt mörk sommar, sade Ebba Busch (KD)

Kristdemokraterna vill införa tipspeng för vittnesmål mot kriminella nätverk och fördubbla straffen för grova vapenbrott. Dessa förslag presenterades under partiets presskonferens på torsdagen.

– Tittar vi på utvecklingen de senaste åren ligger Sverige alltså på topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld. Även om utvecklingen ständigt når nya gränser, man spränger nya nivåer, så har vi egentligen rört oss i den här riktningen i flera års tid.

LÄS ÄVEN: Tre personer allvarligt skadade efter skjutning i Kristianstad

Förslagen kommer efter sommarens många skjutningar och gängvåld.

– Det har varit en historiskt mörk sommar, sade partiledaren Ebba Busch (KD) och pekade på attentat i Hjällbo, Flemingsberg, Kristianstad samt mordet på polismannen Andreas Danman.

– Den tysta minuten efter Andreas Danman måste följas av ett dån av politisk handling, fortsatte hon.

Partiet vill att minimistraffet för grovt vapenbrott höjs från 2 år till 5 års fängelse, och maxstraffet från 5 år till 10 års fängelse. För synnerligen grovt vapenbrott ska straffet höjas från 4-7 års fängelse till mellan 10-18 års fängelse.

Presskonferensens andra nya förslag var att införe en tipspeng, där den som tipsar polisen om olagliga vapen kan få upp till 50 o00 kronor om tipset leder till beslag.

Risken att systemet utnyttjas av kriminella gäng ser de som marginell, även om tipspengarna till stor del.

– Vi vill ju vända gängen mot varandra, vi vill att de ska ange varandra. Det är ju hela syftet så att säga, säger Ebba Busch.

LÄS ÄVEN: Samtliga anhållna för skjutningen i Flemingsberg släppta

LÄS ÄVEN: Polis ihjälskjuten i Göteborg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag