Khavari, Claesson och kvinnliga politiker med på ung makthavarlista – SD helt utanför

Foto: Twitter/Foto: Viktor Gårdsäter/Creative Commons CC BY 3.0 Linnea Claesson
 • Fredag 16 Nov 2018 2018-11-16
E-post 299

SVERIGE Politiken går en grön och kvinnlig framtid till mötes. I alla fall om man ska tro sajten Makthavare.se, som nyligen publicerade sin årliga lista över ”framtidens makthavare”, där man listar unga makthavare inom opinionsbildning och politik. Samtliga namn på listan identifierar sig som kvinnor, och SD har inte med en enda representant.

Det blev kvinnotätt på årets lista över ”framtidens ministrar, riksdagsledamöter och opinionsbildare”. 99 av namnen på listan är kvinnor, medan ett namn är transperson och identifierar sig som kvinna.

– Vår lista är ett sätt att lyfta fram människor med inflytande och stort kunnande som ännu inte hunnit fylla 30 år, säger Jessica Schedvin, chefredaktör på Makthavare.se till Nöjesguiden.

Läs även: Özz Nûjen backas av KD-tjänstemannen Schedvin: ”Özz Nujen är proffsig och vann diskussionen”

60 av listans 100 namn är för närvarande anknutna till något politiskt parti, medan övriga 40 är fristående debattörer eller anknutna till andra organisationer, som Greta Thunberg, Linnéa Claesson och Fatemeh Khavari.

Läs även: Aftonbladet-krönikören Linnéa Claesson i blåsväder – utpekad som plagiatör

En del av dessa har dock en partipolitisk bakgrund, som Bodil Sidén, tidigare vice ordförande för Moderata Ungdomsförbundet som lämnade sitt uppdrag i protest mot en flyktingpolitik som hon ansåg inhuman.

Bland de 60 aktiva politikerna på listan har Moderaterna störst representation med 17 namn på listan, trots att partiet tappade hela 3,5 procentenheter i årets val. På andra plats kommer emellertid en av valets vinnare, Centerpartiet, med elva namn på listan.

Läs även: Lööf (C) får sonderingsuppdraget

Hack i häl på C kommer Miljöpartiet med tio namn. MP förlorade 2,5 procentenheter i valet, vilket var det största väljartappet av riksdagspartierna sett till deras storlek.

Socialdemokraterna har åtta namn på listan, Kristdemokraterna och Liberalerna har fem namn var, och sist kommer Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, med två namn var på listan över framtida makthavare.

FI kom nära riksdagen i 2014 års val med 3,1 procent av rösterna. Men i valet 2018 försvann hela 2,67 procentenheter, och partiets stjärna Gudrun Schyman valde nyligen att lämna partiledarposten.

Läs även: Schyman avgår som partiledare: ”Partiet mer stabilt”

Sverigedemokraterna som ökade mest av alla riksdagspartier för andra valet i rad har inte ett enda namn på listan.

Makthavares chefredaktör Jessica Schedvin har tidigare konstaterat att det är obehagligt när andra partier umgås på ett normalt sätt med SD:are och personer från deras ungdomsförbund.

’Läs mer: KD-profil rasar mot SD:are på MUF:s mingel – umgås själv gärna med SD-topp

Listan har enligt Makthavare.se tagits fram ”genom öppna nomineringar samt en expertjury inom politik, media och kommunikation.”

Listans topp tio:

 1. Dana Pourkomeylian (Född 1993) Ordförande för CUF i Västra Götaland.

 2. Ida Drougge (1990) Riksdagsledamot från Lidingö (M).

 3. Greta Thunberg (2003) Klimataktivist.

 4. Anna Simon-Karlsson (1993) Ordförande för Judiska Ungdomsförbundet, medlem i Centerstudenter.

 5. Amanda Borg (1990) Kommunikationschef på SSU.

 6. Nike Örbrink (1997) Medlem i KDU:s förbundsstyrelse.

 7. Noura Berrouba (1994) Styrelseledamot i European Youth Parliament, LSU – Sveriges ungdomsorganisationer, Forum för miljösmart konsumtion med mera.

 8. Romina Pourmokhtari (1995) Utbildnings- och integrationspolitisk talesperson för LUF.

 9. Hedda Berkesand (1997) Migrationspolitisk talesperson för Grön Ungdom, språkrör för Grön Ungdom Stockholm.

 10. Signe Krantz (1994) HBTQ-aktivist med bakgrund i Sverok och RFSL Ungdom.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag