MSB: Påverkanskampanj från främmande makt mot Astra Zenecas vaccin

Genrebild. Bild: SELF Magazine/CC BY 2.0
  • Onsdag 17 mar 2021 2021-03-17
E-post 328

SVERIGE Främmande makt har bedrivit påverkan mot Astra Zenecas vaccin, som stoppats i flera länder inklusive Sverige, enligt Mikael Tufvesson, enhetschef vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men statsepidemiolog Anders Tegnell avfärdar att man ska ha låtit sig påverkas av främmande makts aktiviteter i sitt beslut.

På tisdagen anslöt Sverige till de EU-länder som stoppar användningen av Astra Zenecas vaccin. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är beslutet en ”försiktighetsåtgärd” som beror på en ovanlig men mycket allvarlig misstänkt biverkning, en störning i kroppens koagulationssystem.

Läs även: Ygeman (S) vill ha vaccinationsintyg för konserter

Biverkningen ska ha drabbat mellan 10 och 20 personer i Europa, och beslutet har tagits i samråd med Läkemedelsverket, men går mot WHO:s och EMA:s rekommendation.

Enligt Mikael Tufvesson, enhetschef vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har främmande makt bedrivit påverkan mot Astra Zenecas vaccin, rapporterar Dagens Industri.

– Under en längre tid har vi kunnat se att aktörer som tillhör främmande stater även har bedrivit påverkan i de frågorna, säger Tufvesson till Dagens Industri.

De ryska och kinesiska vaccinen har ännu inte godkänts i EU, men Tufvesson vill inte peka ut något enskilt land. Däremot säger han att Astra Zeneca har blivit utsatta för ”påverkan”.

– Man kan säga så här att det har lyfts fram. Så fort något negativt har rapporterats så förstärker man den bilden. Nu pratar jag bara om främmande makts påverkan – de som jobbar på uppdrag av dem. 

Läs även: Covid-19-vaccinering en framgång i Israel – 41 procent färre fall

Statsepidemiolog Anders Tegnell avfärdar att man ska ha låtit sig påverkas av främmande makts aktiviteter i sitt beslut.

– Vi bygger inte det beslutet på det som varit ute på sociala medier utan helt och hållet på den information som vi har fått via Läkemedelsverket och EMA om faktiska fall, säger Anders Tegnell till Dagens Industri.

Magnus Thyberg, som är vaccinsamordnare i region Stockholm, säger till Dagens Industri att Astra Zenecas vaccin utgör nästan hälften av vaccinen man har fått, och att stoppet därför kommer påverka hur snabbt man kan vaccinera.

– Det är såklart jättetråkigt. Det här är nästan halva volymerna vi får in och vi har en bra fart på alla vårdcentraler med vaccinationer av dem som är över 80 år. Då stoppar det här upp och minskar tempot, säger Thyberg.

Läs även: Iransk ayatolla varnar för vaccinerade: ”De har blivit homosexuella”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag