Kristdemokrater vill förbjuda koranbränningar

Bild: Nyheter Idag/Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 1 nov 2023 2023-11-01
E-post

Inför Kristdemokraternas riksting, där partiets politik bestäms, finns två förslag som handlar om att förbjuda skändning av koranen och andra heliga skrifter, rapporterar Svenska Dagbladet..

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har tidigare gjort klart att även om hon motsätter sig koranbränningar, så vill hennes parti inte se ett förbud.

– Jag vill tydligt slå fast, som partiledare för Kristdemokraterna, att vi som parti inte kommer att stödja något som innebär ett ”de facto”-förbud mot koranbränningar eller andra kränkande yttranden, sade hon exempevis i sitt sommartal.

Läs även: Busch: ”Jag lider med mina muslimska systrar och bröder som blir kränkta”

Men nu utmanas Busch linje av flera kristdemokratiska politiker, rapporterar Svenska Dagbladet. Inför Kristdemokraternas riksting, där partiets politik bestäms, finns två förslag som handlar om att förbjuda skändning av koranen och andra heliga skrifter genomom att återinföra en trosfridslag, vilket finns i Finland idag och fanns i Sverige fram till 1970-talet.

– Man ska inte skända religiösa skrifter överhuvudtaget, vare sig det är koranen, bibeln eller toran. Det betyder mycket för människorna som läser dem, säger Ulf Dahlin, ordförande för KD Östermalm, som står bakom det ena förslaget, till SvD.

Det andra förslaget stöds av det tunga KD-distriktet Uppsala, som pekar på de ”förödande konsekvenser” som Rasmus Paludans koranbränning vid Turkiets ambassad i januari 2023 har fått för Sveriges Nato-ansökan.

– Det är inte rimligt att tillåta den typen av kränkning. Jag ser inte det som en orimlig begränsning av yttrandefriheten. Egentligen handlar det inte om yttrandefrihet utan om en indirekt våldshandling, säger KD Enköpings ordförande Henrik Lindberg, som skrivit motionen som Uppsala län står bakom, till SvD.

Kristdemokraternas partistyrelse motsätter sig förslagen.

”Nackdelarna med att inskränka yttrandefriheten vore så mycket större än fördelarna. En inskränkning leder lätt till flera och här finns en risk att yttrandefriheten hamnar på ett sluttande plan och urholkas, vilket inte vore en önskvärd utveckling” skriver partistyrelsen.

– Jag förstår argumentet men håller inte med eftersom jag själv inte har för avsikt att föreslå ytterligare begränsningar. Det är inte yttre påtryckningar i form av krav från muslimska länder som föranleder att jag tycker såhär, säger Henrik Lindberg till SvD.

Läs även: Socialdemokrater och moderater vill förbjuda koranbränning – sverigedemokrater och vänsterpartister mot

Läs även: Förslaget: Förbjud koranbränning – för klimatets skull

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag