Kritik när skolor avskaffar ”mamma” & ”pappa”

Carlton Hills grundskola. Bild: Google street view
  • Måndag 21 feb 2022 2022-02-21
E-post 352

Fyra statliga grundskolor i Brighton, Storbritannien, får kritik av föräldrar efter att de avskaffat begreppen ”mamma” och ”pappa”, rapporterar Mail Online. Enligt riktlinjer på skolorna ska personal undvika orden ”mamma” och ”pappa” och istället använda ordet ”vuxna”.

”Vi använder begreppet ”vuxna” som ett allmänt begrepp snarare än ”mammor och pappor” när vi refererar till barnens vårdnadshavare så att barn som lever med en förälder, 2 mammor, 2 pappor, fosterföräldrar eller utvidgade familjer inte känner att deras familjesammansättning inte inkluderas” står det på grundskolan St Lukes hemsida.

Läs även: Lärare vägrade säga ”hen” – elev får 150 000 i ersättning

Liknande riktlinjer finns på grundskolorna Elm Grove, Carlton Hill och Saltdean i Britghton.

– Det är väldigt förvirrande för oss vuxna, för att inte tala om barnen. De förstår inte varför lärarna inte kan kalla deras mammor och pappor för mamma och pappa, säger en förälder till Mail Online.

– När man försöker vara mer inkluderande glömmer skolan bort mamma och pappa, de viktigaste personerna i ett barns liv. Det här är bara galenskap, när ska det ta slut? säger en annan.

Brighton & Hove Council som står för översynen av skolorna, ger emellertid skolorna bakläxa i ett uttalande.

– Vårt råd till skolor är att det naturligtvis går bra att använda ord som mamma, pappa eller farmor om personal känner till familjens omständigheter, säger man i ett uttalande.

Läs även: Lärare fick sparken – vägrade kalla elev för ”hen”

Läs även: Föräldrarna rasar mot hen-vägrande läraren: ”Känns som om hon utnyttjar vårt barn”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag