Lärare blev av med jobbet – tog hotfull elev i armen

Bild: Faksimil SVT
  • Torsdag 26 jan 2023 2023-01-26
E-post

En lärarvikarie tog en elev i armen när han vägrade lämna ifrån sig en surfplatta. Då blev han mordhotad av eleven, och själv anmäld för misshandel av elevens pappa. Nu har Hans Olofsborg blivit av med jobbet – för att han inte använde ”lågaffektiv” pedagogik.

När lektionen började på en högstadieskola i Göteborg ville lärarvikarien Hans Olofsborg att eleverna skulle lägga undan sina surfplattor. En av eleverna vägrade emellertid, och till sist tog Hans honom i armen för att leda ut honom ur rummet. Då blev han mordhotad av eleven.

– Min pappa kommer att klippa dig, ska eleven ha sagt enligt Hans och vittnen som hörde bråket.

Läs även: Lärare vägrade säga ”hen” – elev får 150 000 i ersättning

Hans polisanmälde hotet – men elevens pappa polisanmälde i sin tur Hans för misshandel då han tagit eleven i armen.

Båda polisanmälningar lades ned, men Hans kommer inte få arbeta vidare på skolan, trots att skollagen tillåter att lärare ingriper fysiskt mot en elev. Detta då hans ingripande strider mot den ”lågaffektiva” metod som skolan använder sig av.

– Efter ungefär en och en halv månad fick jag ett besked av min chef att hon hade gjort en utredning på att jag inte iakttagit lågaffektivt beteende och därför kände de sig inte trygga med att erbjuda mig mer arbete, berättar Hans för SVT.

– Jag kan inte uttala mig om det här specifika fallet, men i de lägen där vi avslutar samarbete med en vikarie har vi gjort en utredning och fattat beslut efter en samlad bedömning, säger Larisa Muslijovic som är chef på bemanningsenheten.

Den lågaffektiva metoden utvecklades för att hantera barn med diagnoser men har sedan dess blivit en populär pedagogisk metod bland många skolor. Metoden går ut på att undvika och trappa ned konflikter med eleverna, en metod som fått kritik.

– Det funkar inte att säga ifrån, det är därför vi gör detta. Man kan trappa upp en konflikt väldigt enkelt. Det handlar om hur vi på bästa sätt kan trappa ned konflikter, säger metodens förespråkare, psykologen Bo Hejlskov, till SVT.

Läs även: Elev högg lärare med penna

Läs även: Förskollärare höll fast bråkig unge – fick sparken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag