Lindberg rasar när regeringen ska stoppa S-lotterier: ”Angrepp på grundläggande demokratiska principer”

Bild: Dylan Nolte/Unsplash/Nyheter Idag
  • Fredag 28 apr 2023 2023-04-28
E-post 0

Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg anklagar regeringen för att angripa ”grundläggande demokratiska principer” när man utreder ett förbud mot lotteriverksamhet kopplad till politiska partier.

Bakgrunden är att de så kallade A-lotterierna, där Kombilotteriet, Femman och Glädjelotten ingåår, är Socialdemokraternas främsta kassako. År 2021 tjänade partiet hela 152 miljoner kronor på lotteriverksamhet, vilket var nära hälften av partiets samlade inkomster på 340 miljoner kronor för året.

Socialdemokraternas lotteriverksamhet gav partiet den i särklass största valbudgeten inför 2022 års val. Som en jämförelse hade Moderaterna under 2021 inkomster på 136 miljoner, av vilka 9 miljoner kronor kom från lotteriförsäljning.

Läs även: Regeringen ska stoppa sosselotterier

Enligt källor till Expressen har initiativet till en utredning om att förbjuda partipolitiska lotterier tagits av Sverigedemokraterna, men det ska finnas en samsyn bland regeringspartierna om att ta fram ett förslag.

Det hela motiveras med att det är olämpligt att partier bedriver lotteriverksamhet med tanke på spelandets negativa konsekvenser, samtidigt som spelintäkterna inte lever upp till kravet på transparens i partifinansieringen, eftersom man inte vet vem som köper lotterna.

Det hela får emellertid Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg att gå i taket. ”Nu börjar regeringen använda statsmakten för att förstöra oppositionens organisationer och finansiering. Det här är väldigt långt från Sveriges demokratiska traditioner” skriver han i en kommentar på Twitter.

Lindberg skriver vidare att han väntar sig ”fler angrepp på grundläggande demokratiska principer. Men det här ganska unikt: ett riktat försök från staten att första ett specifikt partis partiorganisation.”

Lindbergs inlägg står emellertid inte oemotsagt. Statsvetaren Teodor Koistinen påminner om tidigare rapportering av hur de socialdemokratiska lotterierna gått till.

”Sossarna har riggat systemet och kommit undan lagar och regler genom att klassa sina lotter som samhällsnyttiga, och därmed kunnat sälja lotter på kredit” skriver Susanna Silfverskiöld, politiskt sakkunnig på Statsrådsberedningen.

Hanif Bali menar att ett eventuellt bortfall av inkomsterna från lotterierna kommer ”slå mycket hårdare än vad ni tror” mot Socialdemokraterna.

”Socialdemokratiska opinionsbildares försvar av a-lotteriet är naturligtvis enbart ett uttryck för en genuin och välgrundad oro över den svenska demokratins framtid och har absolut ingenting med det egna partiet att göra” skriver Timbros Andres Johansson Heinö.

Bawar Kim Ismail, som är politiskt sakkunnig hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L), menar att det är ”osvenskt med partilotteri som skuldsätter redan skuldsatta människor och driver dem till Kronofogden”.

Youtubern och krönikören Henrik Jönsson menar att ett förbud mot ”socialdemokraternas oetiska lotto-kassako” är ”en moralisk, ekonomisk och kulturell seger för Sveriges demokrati!”.

Läs även: Anders Lindbergs varning: Då kommer Kristersson få sitta i åtta år

Läs även: Lindberg om att Strandhäll drar ned på twittrandet: ”Större demokratiskt problem”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag