Linde (S): Över 700 evakuerade från Afghanistan

Ann Linde och amerikansk evakuering av afghaner. Bild: CTBTO CC BY 2.0/Public Domain
  • Onsdag 25 aug 2021 2021-08-25
E-post

På onsdagen meddelade utrikesminister Ann Linde (S) att Sverige har evakuerat sammanlagt 771 personer från Afghanistan. Enligt Linde handlar det om ”lokalanställda med familjer samt svenska medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd”.

Läs även: Familj åkte på semester till Afghanistan – sitter fast i Kabul: ”Känner oss ganska övergivna”

Andra länder har emellertid stött på problem med evakueringen av afghaner. I Frankrike, som evakuerat omkring 2 000 personer, misstänks fem afghaner som flugits från Kabul i själva verket vara talibanska krigare som kan utgöra ett säkerhetshot mot landet, rapporterar Svenska Dagbladet.

En av männen, en 26-åring, ska enligt uppgift från franska UD ha medgivit att han tillhört talibanrörelsen och fram tills helt nyligen haft en befälsposition. På tisdagen försökte 26-åringen smita från ett hotell i Paris där han satt i husarrest medan han utreddes. Han har gripits av polis och fängslats.

En annan av de taliban-misstänkta afghanerna har enligt uppgifter från franska säkerhetstjänsten patrullerat Kabuls gator tungt beväpnad tillsammans med talibaner.

Franska UD förklarar evakueringen av de fem misstänkta männen med att de hjälpte till med evakueringen av den franska ambassaden i Kabul.

– Han (den gripne 26-åringen) hjälpte till vid evakueringen av fransmän och personer som arbetat för Frankrike under evakueringen av ambassaden under ett otroligt spänt ögonblick, och han räddade troligtvis flera liv, sade regeringens talesperson Gabriel Attal till franska medier på tisdagen enligt Svenska Dagbladet.

I Danmark har en kriminell 23-årig afghansk man som tidigare utvisats på livstid från Danmark lyckats ta sig ombord på ett SAS-plan från Kabul till Danmark, rapporterar Bulletin.

Planet flög på uppdrag av danska UD  131 personer med kopplingar till Danmark, samt personer som Sverige och Island villa ha hjälp med att evakuera.

23-åringen greps på flygplatsen i Kastrup och häktades i väntan på att kunna utvisas igen, men det är oklart när det kan ske, då Danmark tills vidare stoppar tvångsutvisningarna till Afghanistan eftersom talibanerna inte tar emot de utvisade. Stoppet för utvisningar från Danmark till Afghanistan gäller till den 8 oktober.

Läs även: Bolund (MP): Inga utvisningar till Afghanistan ”under de närmaste åren”

Läs även: Macron: EU måste stoppa vågen av migranter från Afghanistan till väst

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag